Donald Trumps tilbaketrekning fra FN gir Kina mulighet til å styrke sin globale posisjon. Men hvor langt vil Beijing gå?
USAs president Donald Trump har i sin andre periode raskt redusert landets engasjement i FN, noe som gir Kina en historisk mulighet til å styrke sin innflytelse på verdensscenen. Beijing har allerede utnyttet dette under sitt formannskap i FNs sikkerhetsråd i februar, ifølge South China Morning Post.
Kina posisjonerer seg
Trump-administrasjonen har kuttet USAs bidrag til flere FN-organer, inkludert Verdens helseorganisasjon (WHO), FNs menneskerettighetsråd (UNHRC) og FNs organisasjon for utdanning, vitenskap og kultur (Unesco). Han har også trukket USA ut av Parisavtalen og Den internasjonale straffedomstolen (ICC).
Kinas utenriksminister Wang Yi understreket Beijings støtte til FN da han talte i Sikkerhetsrådet denne uken.
– Det er viktig at alle land støtter det multilaterale systemet med FN i sentrum, sa Wang, og kritiserte det han kalte «jungelens lov» i internasjonal politikk, et tydelig spark til Washington.
Analytikere mener at Kina ikke trenger å gjøre mye for å fremstå som den ansvarlige parten.
– Kina trenger bare å møte opp, forsvare FN og komme med noen standarduttalelser. USA vil være påfallende i sitt fravær, sier Jeremy Chan i Eurasia Group til SCMP.
Vil Kina fylle tomrommet?
Trump-administrasjonens tilbaketrekning gir Kina en unik sjanse til å koble FN tettere til Beijings initiativer, som Belt and Road og Global Development Initiative. Samtidig frykter kritikere at dette vil gjøre land mer avhengige av Kina og autoritære verdier.
– Beijing vil trolig fylle vakuumet med «utviklingsprosjekter» som også fremmer Kinas egne interesser, sier Rana Siu Inboden ved University of Texas til SCMP.
En annen potensiell gevinst for Kina er å ytterligere isolere Taiwan. Ifølge Lowy Institute støtter 89 land Kinas krav om «nasjonal gjenforening», uten å spesifisere at overgangen skal skje fredelig.
Trump-administrasjonen har også trukket USA ut av FN-systemet for menneskerettigheter, noe som kan styrke Kinas forsøk på å redefinere menneskerettigheter på egne premisser.
– Vi vil se en sementering av den kinesisk-utviklingslandske tilnærmingen til menneskerettigheter, sier Marc Limon fra Universal Rights Group i Genève til SCMP.
Les også: Trump-rådgiver avslører strategien bak provoserende utspill 🔒
Utfordringer for Beijing
Selv om Kina kan utnytte Trumps FN-politikk, innebærer det også utfordringer. Washington vil neppe forlate FN helt og vil fortsette å bruke organisasjonen som plattform for å kritisere Kina, spesielt i saker som Hongkong, kristne minoriteter og handel.
– Selv om Trump trekker seg ut av deler av FN, vil USA fortsatt bruke plattformen til å kritisere Kina, sier Richard Gowan fra International Crisis Group.
En annen utfordring er økonomi. USA bidrar med 22 prosent av FNs budsjett, mens Kina står for 20 prosent. USA bruker imidlertid langt mer på spesialiserte FN-programmer, for eksempel 4,5 milliarder dollar til Verdens matvareprogram i 2024, sammenlignet med Kinas 11 millioner dollar.
Analytikere er også usikre på hvor mye Kina faktisk ønsker å fylle tomrommet.
– Det er ikke klart om Kina virkelig ønsker å investere politisk og økonomisk for å ta en lederrolle i FN, sier Gowan.
For nå ser det ut til at Beijing balanserer mellom å støtte FN og unngå å provosere Trump unødvendig. Selv om Kina fremmer sin multilateralisme, har det vært mer tilbakeholdent enn under Trumps første periode, da det forsøkte å svekke USAs bånd til Europa.
– Kinas strategi er å virke ansvarlig, men samtidig unngå unødig oppmerksomhet fra Trump, sier analytiker Sourabh Gupta til SCMP.
Hva som skjer videre, avhenger av hvor langt Trump går i sin FN-retrett, og hvor villig Kina er til å ta på seg en større global lederrolle.
Trumps Gaza-plan: Gavepakke til Beijing og Moskva, katastrofe for Europa 🔒