Domstolens ansatte nektes e-post og banktilgang – og kan bli arrestert i USA.
USAs president Donald Trump har med sine sanksjoner mot sjefanklageren ved Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i praksis lammet mye av arbeidet ved domstolen i Haag. Det skriver Associated Press.
Siden februar har ICCs sjefanklager Karim Khan mistet tilgang til både sin e-post og sine bankkontoer. Amerikanske ansatte ved domstolen har blitt advart mot å reise til USA – de risikerer nå arrestasjon. Flere frivillige organisasjoner har også kuttet båndene til ICC, og noen nekter å svare på henvendelser fra domstolen.
– Disse sanksjonene vil gjøre det vanskeligere for ofre å få rettferdighet, sier Liz Evenson, leder for internasjonal rett ved Human Rights Watch.
Reaksjon på Netanyahu-siktelse
Sanksjonene kom etter at ICC i november utstedte arrestordre på Israels statsminister Benjamin Netanyahu og tidligere forsvarsminister Yoav Gallant. Ifølge domstolens dommere finnes det grunn til å tro at de to kan ha begått krigsforbrytelser ved å hindre nødhjelp og med vilje angripe sivile i krigen mot Hamas i Gaza. Israel avviser anklagene.
Les også: Duterte valgt til ordfører fra fengsel i Haag
Domstolen har siden hatt problemer med å opprettholde normal drift. Kilder forteller AP at både nåværende og tidligere ansatte, samt menneskerettighetsadvokater, bekrefter en dramatisk nedkjøling i det internasjonale samarbeidet med ICC.
Frykter svekket rettssystem
Flere organisasjoner og støttespillere frykter at sanksjonene bidrar til å undergrave hele ideen om internasjonal strafferett.
– Hvis dette får fortsette, risikerer vi at hele systemet for rettsforfølgelse av krigsforbrytelser svekkes, sier en tidligere ICC-ansatt til AP.
Sanksjonene rammer ikke bare Khan personlig, men også ICCs legitimitet og evne til å utføre oppdraget sitt. Hvorvidt domstolen vil klare å stå imot presset fra USA, gjenstår å se.
ICC siktet Netanyahu – aktor Karim Khan anklaget for voldtekt