21. januar, 2025

Syrisk overgangsregjering varsler økonomiske reformer og fri konkurranse

Share

Etter regimeskiftet i Syria planlegger den nye overgangsregjeringen å innføre en friere markedsøkonomi og avvikle statlig kontroll.

Den nye administrasjonen, som ble dannet etter regimets fall i helgen, forsøker å berolige næringslivet om landets fremtid under den islamistiske opprørsgruppen Hayat Tahrir al-Sham (HTS). Dette melder The New Arab.

– Vi skal etablere et system basert på fri konkurranse, sa Bassel Hamwi, leder for Damaskus handelskammer, etter et møte med den midlertidige økonomiministeren Bassel Abdul Aziz.

Mer åpen handel

Et av den midlertidige regjeringens første mål er å gjøre det enklere for syriske bedrifter å importere varer ved å forenkle det tungt regulerte tollsystemet. I dag møter handelsfolk store utfordringer på grunn av valutarestriksjoner og trege byråkratiske prosesser.

– Alle som registrerer seg i handelskamrene vil kunne importere varene de trenger, innenfor et klart regelverk, forklarte Hamwi.

Flere forretningsfolk uttrykte forsiktig optimisme etter de første signalene fra myndighetene, men usikkerheten er fortsatt stor.

– Folk venter fortsatt på å se om dette blir et åpent samfunn eller en islamsk stat, sa en syrisk forretningsmann basert i Beirut.

Politiske signaler og internasjonale reaksjoner

Siden Ba’ath-regimets fall tidligere denne måneden har HTS forsøkt å dempe bekymringer om at de planlegger et sunnimuslimsk styre i Damaskus. Organisasjonen har lovet å respektere minoriteters rettigheter og etablere en inkluderende regjering.

Ahmed al-Shar’a, HTS’ leder, har bakgrunn fra al-Qaida, men hevder gruppen nå ønsker en bredere politisk tilnærming.

Les også: Assad-regimets fall forklart gjennom politisk teori

Mohamed al-Bashir, leder for HTS’ sivile administrasjon i Idlib, ble tirsdag utnevnt til midlertidig statsminister fram til mars og har satt sammen en fleretnisk overgangsregjering.

Ranet av sentralbanken avverget

Et forsøk på å rane sentralbanken i Damaskus ble nylig stoppet av sikkerhetsstyrker. Væpnede grupper skal ha forsøkt å få kontroll over bankens reserver, men ble stanset før de rakk å gjennomføre angrepet. Hendelsen har skapt bekymring for sikkerheten rundt landets økonomiske ressurser i en allerede ustabil situasjon.

Selv om noen penger ble stjålet fra bankbygningen, ble hovedhvelvet ikke brutt opp, og midlene ble overlevert til den nye regjeringen, ifølge Bassel Hamawi, leder for Damaskus handelskammer.

To andre kilder bekreftet at hovedhvelvet ikke ble brutt opp. Sentralbanksjef Issam Hazima og hans stedfortreder Maysaa Sabreen fortsetter i sine roller, men har ikke kommentert situasjonen. Det er uklart hvor mye som var lagret i hvelvene, ettersom sentralbanken ikke har rapportert sine reserveopplysninger på over et tiår.

Økonomisk krise og sanksjoner

Syrisk økonomi har vært hardt rammet av nesten 14 år med krig og internasjonale sanksjoner. Mange viktige sektorer har kollapset, den syriske pundens verdi har stupt, og tilgangen på utenlandsk valuta har tørket inn.

Verdensbanken har advart om at over en fjerdedel av befolkningen lever i ekstrem fattigdom, mens FN anslår at så mange som 90 prosent av syrerne befinner seg under fattigdomsgrensen.

Å få lettelser i sanksjonene er avgjørende for å gjenopplive økonomien, men dette kompliseres av at FN og vestlige land fortsatt klassifiserer HTS som en terrororganisasjon.

Både USA og FN har signalisert at HTS kan bli fjernet fra terrorlistene dersom de etablerer en ikke-sekterisk regjering og avstår fra terrorvirksomhet.

To amerikanske kongressmedlemmer oppfordret denne uken Biden-administrasjonen til å lempe på sanksjonene for å redusere presset på den syriske økonomien. Dette var republikaneren Joe Wilson og demokraten Brendan Boyle. Wilson leder Underkomiteen for Midtøsten i Representantenes hus, mens Boyle er leder for Free Syria Caucus.

Amfetaminets mørke vei fra Syria til Midtøsten 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt