12. mai, 2025

Storbritannia vil stramme inn innvandringspolitikken

Share

De vil kutte antall arbeidsinnvandrere og tvinge bedrifter til å satse mer på lokal arbeidskraft.

Den britiske regjeringen varslet søndag omfattende endringer i innvandringspolitikken. Målet er å få slutt på det de kaller et «mislykket frimarkedsforsøk» som tillot omfattende arbeidsinnvandring. Det skriver Reuters.

Regjeringen til statsminister Keir Starmer foreslår å begrense adgangen til arbeidsvisum til høyt utdannede jobber, samtidig som arbeidsgivere må investere mer i opplæring av britiske ansatte.

– Vi arvet et mislykket system der forrige regjering byttet fri bevegelse med et frimarkedsforsøk, sa innenriksminister Yvette Cooper.

– Nå tar vi grep for å gjenopprette kontroll og orden i systemet, la hun til.

Vil begrense visum til nøkkelområder

Ifølge planen skal lavtlønnede arbeidere bare få visum dersom de jobber i sektorer som er avgjørende for Storbritannias industristrategi. Samtidig må bedrifter som ansetter disse arbeidstakerne øke innsatsen for å lære opp lokale arbeidere.

Endringene blir lagt frem i et såkalt hvitt notat mandag, hvor regjeringen presenterer sin strategi for å redusere innvandringen.

Les også: Nigel Farages parti størst i Storbritannia

Storbritannia opplevde rekordhøy nettoinnvandring i året frem til juni 2023. Da hadde 906 000 flere mennesker kommet til landet enn reist ut – opp fra 184 000 i 2019, da landet fortsatt var medlem av EU.

Lavterskel for visum under de konservative

Etter Brexit endret den konservative regjeringen reglene slik at yrker som yogainstruktør, hundelufter og DJ kunne kvalifisere til «skilled worker visa».

Labour-regjeringen kritiserer dette som et eksempel på at markedskreftene fikk for stort spillerom i migrasjonspolitikken.

Bakteppet for innstrammingen er blant annet høy oppslutning for Nigel Farages innvandringskritiske parti Reform UK ved lokalvalget tidligere i mai.

Høye migrasjonstall var også en sentral grunn til at mange stemte for å forlate EU i folkeavstemningen i 2016, da fri bevegelse innen unionen skapte misnøye blant britiske velgere.

Storbritannia i sentrum for debatten om ytringsfrihet og innvandring🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt