Mindre kjøttproduksjon gir høyere priser og økt import, viser ny rapport fra AHDB
Storbritannias storfekjøttmarked opplever kraftig prisvekst, drevet av fallende produksjon, høye kostnader og en krympende besetning. Det viser en fersk markedsoppdatering fra Agriculture and Horticulture Development Board (AHDB), omtalt av The Cattle Site.
Kraftig prisvekst i 2025
Ifølge AHDB nådde gårdsprisene for slaktedyr et toppnivå i mai, før de sank noe i juni. Likevel har detaljprisene fortsatt å stige. R4L-oksepriser (markedsprisen på en «gjennomsnittlig god kjøttokse» etter denne indeksen) økte med 11 prosent i første halvår av 2025, og ligger hele 35 prosent høyere enn på samme tid i fjor.
– Det er et tydelig gap mellom produksjon og etterspørsel, og dette driver prisene oppover, heter det i rapporten.
Produksjonsfall og krympende besetning
Storbritannias storfekjøttproduksjon er ventet å falle med 4 prosent i 2025. Hittil i år har slaktingen av slaktedyr falt med 3 prosent, mens antallet utrangerte melkekyr er ned 5 prosent.
Les også: Europas økonomiske stagnasjon fortsetter
Færre kalveregistreringer og krympende besetninger i flere eksportland, inkludert store aktører på verdensmarkedet, legger ytterligere press på prisene.
– Dette er en global trend som vi også merker i Storbritannia, påpeker AHDB.
Forbrukerne velger billigere kjøtt
Mens prisene på storfekjøtt har økt med 52 prosent siden 2020, har forbrukerne i økende grad vendt seg mot billigere alternativer. Salget av storfekjøtt falt med 4 prosent de siste tre månedene, samtidig som kylling og annet hvitt kjøtt tar større markedsandeler.
– Høyere priser presser mange husholdninger til å bytte ut storfekjøtt med rimeligere proteinkilder, skriver AHDB.
Økt import – lavere eksport
For å dekke inn underskuddet har britiske kjøttforedlere vendt seg mot utenlandske markeder. Importen av storfekjøtt steg med 10 prosent fra mars til mai. Brasil, Australia og New Zealand økte sine markedsandeler, mens Irlands andel ble redusert.

Samtidig falt britisk eksport med 9 prosent fra januar til mai. Det skyldes at britisk storfekjøtt har blitt dyrere i euro, noe som svekker konkurranseevnen i EU-markedet.
Prisene forblir høye
Totalt sett ventes volumet av storfekjøtt i Storbritannia å falle med rundt 2 prosent i 2025. AHDB anslår at prisene vil holde seg på et høyt nivå ut året.
– Tilbudet strammes inn både nasjonalt og internasjonalt. Så lenge denne trenden fortsetter, er det lite som tyder på at prisene vil falle, konkluderer AHDB.
Kinesiske kjøttprodusenter sliter økonomisk – utfordres samtidig av import fra Mercosur