Regjeringen fjerner investorvisum for utlendinger i håp om å dempe boligkrisen. Spania har avviklet sitt omstridte «gyldne visum»-program, som siden 2013 har gitt rike utlendinger opphold i landet mot investeringer i eiendom.
Nå håper regjeringen at tiltaket skal lette presset på et boligmarked i krise, skriver France24.
– Bolig er en grunnlovsfestet rett, ikke en spekulasjonsmulighet. Derfor avvikler vi det gyldne visumet, sa statsminister Pedro Sánchez allerede i april i fjor.
Siste søknadsdag var 2. april i år. Rundt 15 000 visum har blitt delt ut til investorer, hovedsakelig fra Kina, Russland, Storbritannia, USA, Ukraina, Iran, Venezuela og Mexico.
Skapte boligpress i populære byer
Ordningen ga ikke-europeiske investorer og deres familier rett til opphold hvis de kjøpte eiendom for minst 500 000 euro. Men de trengte verken bo, jobbe eller studere i Spania – mange brukte boligene som ferieleiligheter eller turistutleie.
Over 90 prosent av eiendomskjøpene ble gjort i områder som Barcelona, Madrid, Málaga og Valencia – byer der boligkrisen merkes aller mest.
– Investorer velger nesten alltid eiendom fordi investeringen ikke «forsvinner» – de eier noe som kan selges igjen, sier Lior Erez, foreleser i politisk teori ved Oxford University.
Les også: Slaget ved Tours i 732 – et geopolitisk hamskifte 🔒
Kritikere har lenge hevdet at slike kjøp presser opp prisene, og gjør det enda vanskeligere for vanlige folk å finne bolig.
– Ordningen har gjort det verre for de som allerede sliter med å få tilgang til bolig i pressområder, sa boligminister Isabel Rodríguez.
Ungdom og lavtlønte hardest rammet
Rundt 40 prosent av inntekten til en gjennomsnittlig leietaker i Spania går til husleie – langt over EU-gjennomsnittet. Unge, eldre og lavtlønte rammes spesielt hardt.
Professor i finans ved Universitetet i Navarra, David Felipe Echeverry Perez, sier tiltaket kan ha begrenset effekt:
– Det vil nok redusere prispresset i luksussegmentet, men det er ikke der boligunderskuddet er størst.
Plan for rimeligere boliger
Regjeringen lanserte i januar en 12-punkts boligplan med økt bygging av offentlige boliger, høyere skatt på korttidsutleie, og skattelettelser til utleiere som tilbyr rimelige boliger.
Planen inneholder også et forslag om opptil 100 prosent skatt på boliger kjøpt av ikke-EU-borgere.
– Det er et forsøk på å handle på alle fronter, men det er vanskelig når boligkrisen skjer parallelt med levekostnadskrise, sier Sorcha Edwards fra Housing Europe.
I Barcelona har bystyret allerede varslet at alle tillatelser til turistutleie skal fjernes innen 2028.
Statsminister Sánchez advarte nylig:
– Hvis vi ikke handler, ender vi opp med et samfunn delt i to: De som arver boliger og har råd til utdanning og reiser – og de som jobber hele livet for å betale leie, og som aldri eier hjemmet sitt.
Tordesillastraktaten: Da paven delte verden mellom Spania og Portugal 🔒