Unge sørkoreanere har vunnet en historisk rettssak som utfordrer landets klimamål, noe som tvinger regjeringen til å revurdere sin miljøpolitikk.
Sør-Koreas grunnlovsdomstol har slått fast at landets nåværende klimamål er grunnlovsstridige. Denne dommen, som ble avsagt 29. august, er den første av sitt slag i Asia og representerer en stor seier for unge miljøaktivister. De unge saksøkerne, som også inkluderte et embryo som en hovedsaksøker, argumenterte for at de juridisk bindende klimamålene ikke var tilstrekkelige, og at de brøt med deres grunnlovsbeskyttede rettigheter, skriver The Strait Times.
«Akkurat nå har grunnlovsdomstolen bestemt at det er grunnlovsstridig at det ikke finnes et mål for reduksjon av klimagassutslipp fra 2031 til 2050,» sa Yoon Hyeon-jeong, en av de unge aktivistene, mens hun kjempet mot tårene.
Domstolen mente at myndighetenes begrensede klimamål «bryter med grunnloven fordi de ikke tilstrekkelig beskytter folkets grunnleggende rettigheter», ifølge de juridiske representantene for saksøkerne.
Les også: EUs klimaselvmål
Som en konsekvens av dommen må myndighetene i Seoul nå revidere sine klimamål, opplyste advokat Youn Se-jong, som representerte saksøkerne. Han understreket at dette også innebærer at nasjonalforsamlingen og regjeringen må justere lovverket knyttet til karbonnøytralitet, med tanke på fremtidige generasjoners rettigheter.
– Vanlige folk som oss har kommet så langt. Vi har ledet denne grunnlovspetisjonen for å beskytte våre rettigheter, uten å være avhengige av autoritet og makt, sa ungdomsaktivisten Kim Seo-gyeong (21).
Miljøverndepartementet i Seoul har uttalt at de respekterer dommen og planlegger å iverksette nødvendige tiltak. Saksøkerne har argumentert for at dersom Sør-Korea ikke handler raskere, vil fremtidige generasjoner måtte leve i en forverret miljøsituasjon, samtidig som de vil bære byrden av omfattende reduksjoner i klimagassutslipp.