18. januar, 2025

Saddam Hussein funnet i hule for 21 år siden

Share

13. desember 2003 markerte et historisk vendepunkt i Irak. Saddam Hussein, Iraks diktator og leder av Ba’ath-partiet, ble funnet gjemt i en hule nær sin hjemby Tikrit.

Det var klokken 20:30 lokal tid at amerikanske styrker fant Saddam Hussein i en underjordisk hule ved en gård i Ad Dawr, nær Tikrit. Denne operasjonen er skildret i en artikkel fra Defense Intelligence Agency.

Fangsten av Saddam ble kunngjort av L. Paul Bremer, leder for den midlertidige koalisjonsmyndigheten i Irak, med de berømte ordene: «Mine damer og herrer, vi har ham!»

Jakten på en diktator

Saddam Hussein styrte Irak med jernhånd fra 1979 til han ble styrtet i 2003. Hans regime var preget av brutal undertrykkelse, krig mot nabolandene Iran og Kuwait, samt harde sanksjoner fra det internasjonale samfunnet.

Under hans styre dominerte Ba’ath-partiet alle samfunnsområder, og sikkerhetstjenestene hans spredte frykt gjennom omfattende overvåkning og massearrestasjoner.

Den USA-ledede invasjonen av Irak startet 19. mars 2003, med påstander om at Saddam utviklet masseødeleggelsesvåpen. I ettertid har det vist seg at disse påstandene var grunnløse, ettersom ingen masseødeleggelsesvåpen noen gang ble funnet i Irak.

Etterretningstjenestene hadde blant annet feiltolket data, inkludert rykter om at irakiske myndigheter kjøpte store mengder PlayStation-konsoller for å bruke deres kraftige prosessorer i våpenprogrammer.

Spillkonsollen Playstation sin prosessor

Dette viste seg senere å være en myte uten faktisk grunnlag. Mens de store militære operasjonene ble avsluttet 1. mai 2003, fortsatte volden å eskalere. Angrep mot ambassader, FN-hovedkvarteret og Røde Kors i Bagdad skapte en stadig mer farlig situasjon.

Les også: Assad-regimets fall forklart gjennom politisk teori

Irak kjøpte inn store mengder PlayStation 2-konsoller hovedsakelig på grunn av deres tilgjengelighet og teknologiske kapasitet til en rimelig pris. På begynnelsen av 2000-tallet hadde PlayStation 2 en avansert prosessor (Emotion Engine) som var kraftigere enn mange datamaskiner på forbrukermarkedet.

Dette gjorde konsollen attraktiv ikke bare for spill, men også for alternative bruksområder i teknologi- og forskningsmiljøer verden over.

Sanksjoner og elektronikk 

Det spekuleres i at irakiske myndigheter kan ha ønsket å bruke konsollene til sivil teknologisk utvikling, for eksempel til databehandling eller forskning på grunn av de teknologiske sanksjonene som hadde begrenset tilgangen til avansert elektronikk og datamaskiner.

Hovedkortet til en Sony PS2 SCPH-30001, som viser både Emotion Engine- og Graphics Synthesizer-brikkene. Foto: Wikimedia.

Under de strenge FN-sanksjonene etter Gulfkrigen i 1991 var import av kraftige datamaskiner og annen avansert teknologi forbudt, men forbrukerelektronikk som spillkonsoller var ikke regulert på samme måte.

Mens de store militære operasjonene ble avsluttet 1. mai 2003, fortsatte volden å eskalere. Angrep mot ambassader, FN-hovedkvarteret og Røde Kors i Bagdad skapte en stadig mer farlig situasjon.

Operasjon Red Dawn

Saddams tilfangetakelse var resultatet av en lang og krevende etterretningsoperasjon. Den amerikanske hæren og etterretningsoffiserer, inkludert Eric Maddox fra Defense Intelligence Agency (DIA), brukte måneder på å avdekke nettverkene rundt Saddam. Ved å spore hans tidligere livvakter og familiemedlemmer klarte de til slutt å finne Saddam.

Den avgjørende ledetråden kom 12. desember 2003, da Muhammad Ibrahim, en av Saddams nærmeste støttespillere, ble arrestert. Etter intense avhør avslørte han til slutt stedet hvor Saddam skjulte seg. Operasjon Red Dawn ble deretter iverksatt, og Saddam ble funnet neste kveld.

Ettervirkningene

Selv om Saddams tilfangetakelse utløste håp om en rask stabilisering av Irak, ble virkeligheten langt mer kompleks. Den væpnede motstanden intensiverte, al-Qaida i Irak vokste, og sekteriske konflikter mellom sjia- og sunnigrupper eksploderte.

Saddam Hussein ble senere dømt til døden for forbrytelser mot menneskeheten og henrettet 30. desember 2006. Hans regime og etterspill er et mørkt kapittel i Iraks historie, og arven etter hans styre preger fortsatt regionens politiske landskap.

Fragmenteringen av Midtøsten 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt