19. september, 2024

Russland topper global indeks for kyberkriminalitet

Share

Russland har tatt en ledende rolle i global kyberkriminalitet, med målrettede angrep som påvirker både politiske og sivile arenaer over hele verden.

De siste årene har russiske hackere, som antas å være knyttet til landets hemmelige tjenester, gjennomført mange angrep mot vestlige mål, rapporterer. Etter Russlands invasjon av Ukraina i februar 2022, har disse angrepene intensivert seg, og rammer mål både i Ukraina og blant vestlige allierte.

Gjennom store deler av 2010-tallet var kyberangrep en betydelig del av Russlands såkalte hybridkrig mot Ukraina. Dette inkluderte DDoS-angrep mot ukrainske statsorganer og uavhengige russiske medier. I løpet av de siste tjue årene har det stadig dukket opp rapporter om dyktige og hensynsløse russiske hackere som opererer globalt. Dette kulminerte i 2016 med deres påståtte innblanding i hacking av e-postserverne til det amerikanske demokratiske partiets under presidentvalget.

Da Russland begynte sin krigføring mot Ukraina for over to år siden, økte aktiviteten til hackere, og plasserte Russland som verdens mest farlige land for kyberkriminalitet.

Oxford University og University of New South Wales i Canberra har de siste tre årene gjennomført en studie som vurderer de mest betydelige kildene til kyberkriminalitet. For første gang i historien har land blitt rangert i henhold til World Kybercrime Index (WCI), og basert på funnene i studien, publisert i april 2024, tok Russland førsteplassen.

Les også: Hybridkrigen eskalerer: Fransk-russiske spenninger når kokepunktet

Siden den russiske invasjonen av Ukraina, har hackere som angivelig er knyttet til russiske hemmelige tjenester, gjentatte ganger blitt anklaget for å gå etter ukrainske selskaper og institusjoner. Mellom januar 2022 og november 2023 ble nesten 4000 kyberangrep mot ukrainske mål registrert av Ukrainas Computer Emergency Response Team, noe som representerer en økning på 300 % sammenlignet med perioden før krigen.

Russiske tjenestepersoner har gjentatte ganger sagt det kjemper i praksis mot hele Vesten i Ukraina. Derfor har kyberangrep mot Ukrainas vestlige allierte lenge blitt vanlig praksis. I slutten av januar 2023 bekreftet det tyske føderale kontoret for informasjonssikkerhet at den russiske kriminelle hackergruppen Killnet hadde organisert DDoS-angrep på nettsteder til tyske myndigheter, flyplasser og finansinstitusjoner.

Russiske hackere har også vært aktive i en informasjonskrig landet fører mot Vesten, der de forsøker å hacke samtaler som kan brukes til propaganda og setter inn pro-Kremlin-innhold i europeiske medier. Kybersikkerhet og geopolitikk er dypt sammenvevd i dagens digitale æra, og understreker behovet for økt forsvar mot kybertrusler.

Europas dilemma: Hvordan håndtere russisk sabotasjeoperasjoner uten klare bevis?

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt