Indonesia står overfor internasjonal kritikk etter en omstridt avtale med Kina, der formuleringene kan påvirke landets posisjon i Sør-Kinahavet.
Bruken av uttrykket «overlappende krav» i en nylig maritim avtale mellom Kina og Indonesia har utløst debatt, og flere eksperter mener det kan skyldes diplomatisk feilvurdering eller dårlig ordvalg, skriver The Strait Times.
Reaksjoner på omstridt formulering
Formuleringen kan svekke Indonesias evne til å hevde suverenitet i Sør-Kinahavet, samtidig som den kan legitimere Kinas krav i områder som også er omstridt av Filippinene, Brunei, Malaysia og Vietnam.
Den 9. november kunngjorde Kina og Indonesia enighet om «felles utvikling i områder med overlappende krav». Dette skjedde under president Prabowo Subiantos første offisielle Kina-besøk.
Ifølge forsker Abdul Rahman Yaacob ved Lowy Institute har Indonesia aldri tidligere anerkjent Kinas konkurrerende krav. Han mener at dersom ordvalget var bevisst, kan dette signalisere en større endring i landets utenrikspolitikk.
Avviser Kinas krav
Indonesias utenriksdepartement svarte raskt 10. november med å fastholde sitt standpunkt.
– Indonesia gjentar at disse [kinesiske] kravene ikke har noe juridisk grunnlag. Partnerskapet påvirker ikke suverenitet, suverene rettigheter eller jurisdiksjon i Nord-Natunahavet, uttalte departementet
Indonesia anerkjenner ikke Kinas «ni-stiplede linje», som ble avvist av en internasjonal voldgiftsdomstol i 2016. Jakarta ser seg selv som en ikke-kravstiller i tvisten med Kina, til tross for kinesiske krav som overlapper Indonesias økonomiske sone nord for Natuna-øyene.
Les også: Filippinenes geopolitikk: Kinas økte press og USAs rolle
Kritikk mot ordvalget
Eksperter peker på mulig mangel på erfaring hos Indonesias ledelse. Både utenriksminister Sugiono og president Prabowo er nye i sine roller.
– Jeg tror dette handler om uvitenhet og dårlig kommunikasjon, sa Alexander Arifianto ved S. Rajaratnam School of International Studies.
Maritim sikkerhetsekspert Collin Koh mener formuleringen skader Indonesias posisjon.
– En enkel formulering har undergravd Indonesias prinsippfaste holdning i Sør-Kinahavet, sa han.
Betydning for ASEAN
Med Kinas og USAs rivalisering som bakteppe, ser noen ASEAN-land på Indonesia som en nøkkelaktør i regionen.
– Noen land forventer at Prabowo, med sin militærbakgrunn, tar en tøffere linje mot Kina, sa Rahman Yaacob.
Prabowo uttalte 14. november at han «alltid vil beskytte vår suverenitet», men understreket viktigheten av samarbeid fremfor konflikt.
Eksperter mener avtalen ikke påvirker ASEANs forhandlinger med Kina om en adferdskodeks i Sør-Kinahavet, men oppfordrer Indonesia til å avklare situasjonen.
– Det er viktig at Indonesia tydeliggjør at dette er en bilateral avtale og ikke påvirker ASEANs forhandlinger, avsluttet Arifianto.
Indonesias nye president: Generalen med en mørk fortid og autoritære trekk 🔒