8. september, 2024

Putin vil regulere kryptovaluta for å styrke internasjonal handel

Share

Russland vurderer å bruke Bitcoin til internasjonal handel, og Putin har bedt parlamentet om å utvikle nødvendige reguleringer.

Russlands president, Vladimir Putin, har bedt om at det innføres regulering av kryptovaluta. Dette kommer etter at han understreket viktigheten av å håndtere bruken av digitale valutaer både innenlands og internasjonalt. Den russiske nasjonalforsamlingen, Statsdumaen, skal nå behandle et lovforslag som skal regulere disse valutaene, skriver IntelliNews.

På et møte påpekte Putin at Russland ikke må gå glipp av muligheten med kryptovaluta. Han oppfordret parlamentet til å arbeide med å skape et lovverk som inkluderer beskatning og avgifter, innen rimelig tid.

Siden 2020 har kryptovalutaer som Bitcoin vært lovlige i Russland, men de kan ikke brukes til å betale for varer og tjenester. Det har vært en vedvarende diskusjon om hvorvidt det bør være flere eller færre restriksjoner på bruken av disse valutaene. Dette er spesielt aktuelt på grunn av de økte vanskelighetene med handel som følge av sanksjoner. I 2023 lanserte Russlands sentralbank den digitale rubelen, en digital valuta basert på blokkjede-teknologi, men denne har ikke blitt brukt til internasjonal handel.

– Kryptovalutaer er ikke vanlige pengeenheter, men brukes stadig mer som betalingsmiddel i internasjonale transaksjoner, sa Putin til høytstående regjeringsfigurer, inkludert statsminister Mikhail Misjustin og finansminister Anton Siluanov.

Den kommende lovgivningen, som skal debatteres i parlamentet, vil tillate Russland å bruke kryptovaluta til internasjonal betaling. Forbedret regulering av kryptovalutabaserte betalingssystemer i Russland kan styrke handelen med store partnere som Kina og India, og gi et alternativ til tradisjonelle banksystemer. Mange banker, selv i land som er fiendtlig innstilt til USA og EU, er forsiktige på grunn av vestlig press og potensielle sanksjoner. Denne strategien speiler Venezuelas bruk av kryptovaluta for å omgå restriktive økonomiske tiltak.

Selv om bruken av kryptovaluta kan bidra til å omgå vestlige sanksjoner, er Putins ønske om regulering også drevet av bekymringer rundt den energikrevende prosessen med kryptovaluta-mining. Etter at Kina forbød mining i 2021, ble Russland det nest største landet for kryptovaluta-mining, etter USA.

Les også: Er dollarens storhetstid ved veis ende? 

– Ifølge Energidepartementet bruker Russland årlig 16 milliarder kWh på disse formålene, det vil si nesten 1,5 prosent av landets totale elektrisitetsforbruk. Antallet fortsetter å øke, forklarte Putin og la til at Russland har relativt lave strømpriser.

Presidenten advarte om at den ukontrollerte økningen i strømforbruket til kryptovaluta-mining kan føre til strømmangel i enkelte regioner. Områder som Dagestan har allerede opplevd strømbrudd.

– Problemet er faktisk ganske akutt og kan få alvorlige konsekvenser for bedrifter, bolig- og kommunalsystemer, og visse byer og tettsteder, bemerket Putin.

Lovforslaget som er foreslått i Statsdumaen introduserer reguleringer for kryptovaluta-mining, og gir myndighetene rett til å begrense mining-aktiviteter i visse regioner basert på ulike faktorer.

Anton Gorelkin, nestleder i Statsdumaens komité for informasjonspolitikk og medforfatter av lovforslaget, klargjorde på Telegram at dokumentet ikke eksplisitt forbyr mining i spesifikke regioner av Russland. I stedet gir det rammeverket for å pålegge slike restriksjoner om nødvendig.

«Regjeringen vil få rett til å håndheve et forbud, med hensyn til mange faktorer utover bare økonomiske,» skrev han, og påpekte at lovforslaget er utformet for å bekjempe den grå og svarte delen av mining-markedet.

«Kryptovaluta-industrien kan bli en av våre viktigste eksportvarer, og den er nøkkelen til vårt lands konkurranseevne,» la han til.

Bitcoin som en ny gullstandard for det 21. århundret?

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt