Vladimir Putins statsbesøk til Kasakhstan 28. november ble en balansegang mellom diplomati og trusler. Mens han jobbet for å styrke båndene til Kasakhstan, truet han samtidig Ukraina med å bruke de nye «Oreshnik»-missilene, som hevdes å være nesten umulige å stoppe.
IntelliNews melder at Kasakhstans president, Kassym-Jomart Tokajev, tok imot Putin med pomp og prakt i hovedstaden Astana, til tross for en merkbar skepsis i befolkningen. Flere uttrykte misnøye med de mange russiske flaggene som ble hengt opp for anledningen. Likevel er forholdet mellom de to landene svært viktig, særlig økonomisk.
– Jeg har nøye lest Putins innlegg i den kasakhiske avisen Kazakhstanskaya Pravda, sa Tokayej før møtet og påpekte at han selv hadde publisert en kommentar i den russiske avisen Izvestia.
Tokajev understreket at Kasakhstan fortsatt er en «pålitelig strategisk partner og alliert av Russland», til tross for landets tydelige distanse til krigen i Ukraina og avvisning av medlemskap i BRICS.
Les også: Lekket lydopptak ryster: Kasakhstan er Russlands neste mål
Under besøket var økonomiske saker sentrale. Blant temaene som ble diskutert, var byggingen av Kasakhstans første kjernekraftverk, utvidelse av russisk gassleveranse gjennom kasakhisk territorium og løsninger på en handelskonflikt knyttet til hvete. Putin påpekte også at Kasakhstan er avhengig av russiske havner for eksport av olje.
– Vi fokuserer alltid på konkrete resultater i samtalene våre, sa Putin.
Ukraina-trusler
Selv om økonomi sto på agendaen, ble besøket overskygget av Putins trusler mot Ukraina. På en pressekonferanse truet han med å bruke de hypersoniske «Oreshnik»-missilene, som nylig ble testet mot byen Dnipro.
– Vi utelukker ikke å bruke «Oreshnik» mot militære mål eller beslutningssentre i Kyiv, advarte Putin, og la til at missilet har en effekt som «kan sammenlignes med et kjernefysisk angrep» hvis det brukes flere ganger på samme sted.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj svarte senere at Russlands handlinger var en «avskyelig opptrapping». Hans rådgiver Mykhailo Podoljak kalte påstandene om missilenes usårbarhet for «ren fantasi».
Putin antydet at han vil bruke alle midler for å holde sine motstandere i usikkerhet. Da han ble spurt om han vurderte å rette angrep mot politiske mål i Kyiv, svarte han med et gammelt sovjetisk ordtak:
– I løpet av dagen kan alt skje.
Besøket i Kasakhstan ble dermed nok et eksempel på hvordan Putins politikk stadig veksler mellom samarbeid og trusler.