Russlands økonomi styrkes av høyere oljepriser, mens nabolandene kjemper mot økende inflasjon og handelsunderskudd.
Russlands økonomi ser ut til å trekke fordel av stigende oljepriser, samtidig som mange land i Øst-Europa sliter med økte energikostnader og inflasjon. Brent råoljepriser har holdt seg nær et seks måneders høydepunkt denne uken, rundt 90 dollar per fat, drevet av geopolitisk uro i Midtøsten og OPECs frivillige produksjonskutt, skriver Intelli News.
Liam Peach, en økonom som spesialiserer seg på fremvoksende markeder hos Capital Economics, bemerket den 16. april at høyere oljepriser representerer utfordringer for de fleste økonomiene i Øst-Europa. Dette skyldes svekkelse av handelsvilkårene og økt inflasjon. Peach forutser at inflasjonen i land som Polen og Ungarn kan stige til rundt 5 % innen årets slutt, med ytterligere økninger hvis oljeprisene når 100 dollar fatet.
Samtidig ser Russland ut til å nyte godt av den nåværende prisveksten på olje. Til tross for nylige ukrainske angrep på russiske oljeinfrastrukturer, som har forårsaket kortsiktige forstyrrelser i raffinering og eksport, har den siste prisøkningen på olje hatt en overordnet positiv innvirkning på landet. Urals råolje er for øyeblikket priset til 83 dollar per fat, nesten det høyeste siden midten av 2022, og har steget fra 60 dollar ved årets start. I rubel-termer, som er avgjørende for den russiske regjeringens budsjettinntekter, er oljeprisene 35 % høyere enn gjennomsnittet siden krigen startet.
Les mer: Ukrainiske droner setter nok et russisk oljeraffineri i brann
Denne økningen i oljepriser har styrket Russlands makroøkonomiske stabilitet, noe som har gjort det mulig for regjeringen å forsterke sine krigsanstrengelser uten negative konsekvenser for budsjettet eller handelsbalansen. Etter dårlige budsjettresultater i begynnelsen av 2023, har Russlands budsjettinntekter hentet seg inn, og Finansdepartementet rapporterte om en 20 % årlig økning i føderale utgifter for første kvartal, balansert av en betydelig økning i olje- og gasskattinntekter samt ikke-energiinntekter. Som et resultat har Russlands budsjettunderskudd smalnet fra 1,5 billioner rubler i februar – om lag 96 % av hele årets estimat – til 600 milliarder rubler (6,4 milliarder dollar) i mars. Handelsbalansen har økt fra 5,2 milliarder dollar i februar til 13,4 milliarder dollar i mars, et betydelig overskudd.
Hvis oljeprisene holder seg på nåværende nivåer, kan Russland se ytterligere forbedringer i sin fiskale og eksterne posisjon. Selv om det forventes at prisen på Urals råolje kan falle til under 70 dollar fatet innen årets slutt, forventes det at skatteinntektene fra energisektoren vil forbli høye, noe som potensielt kan tillate økt militærutgifter. Men en slik finansiell ekspansjon kan begrense den økonomiske ledige kapasiteten og bidra til inflasjonspress.
Ukrainske droner angriper russiske oljeraffinerier for andre dag på rad