15. januar, 2025

Økonomisk usikkerhet driver kinesere til gullinvesteringer

Share

Gullprisene når nye høyder ettersom kinesiske investorer søker tryggere havner i en tid med økonomisk usikkerhet.

I takt med økende økonomisk usikkerhet har kinesiske investorer vendt blikket mot gull som en tryggere havn for sine sparepenger. Kinas økonomi, som er verdens nest største, har fortsatt å slite med å finne fotfeste etter langvarige utfordringer forårsaket av pandemien og et eiendomsmarked i krise, skriver Le Monde.

I Caibai-butikken, en anerkjent juvelérforretning i den vestlige delen av Beijing etablert i 1956, observeres en markant økning i gullkjøpene. Inne i butikken, som trekker til seg kunder fra alle samfunnslag, domineres øverste etasje av gull og edelstener. Kunder blir møtt av en stor skjerm som kontinuerlig oppdaterer gullprisen per gram på Shanghai-markedet. Mandag 27. mai ble gull omsatt for rundt 550 yuan (nærmere 70 euro) per gram, og interessen for gull fortsetter å stige.

– Det er pålitelig. Folk tror dette er den beste investeringen, spesielt nå, forklarer Wang Anmei, en selger hos Caibai og fortsetter:

Les også: Høye oljepriser redder Russland fra økonomisk nedtur

Han legger til at gull har blitt mer populært sammenlignet med eiendom og aksjemarkedet, hvor usikkerheten har økt. Forbruket av gull i Kina økte med 6 % i første kvartal i år, etter en 9 % økning i 2023.

Mens internasjonale begivenheter, som konfliktene i Ukraina og Israel-Palestina, påvirker globale markeder, vender kinesiske husstander seg til gull:

– Folk hører om dette, og trenden har vært oppadgående de siste 10 årene, sier Wang Anmei,

For kinesere, som kun har en delvis konvertibel valuta, er det vanskelig å flytte midler for å investere i utlandet. Lokale aksjemarkeder har vært ustabile og preget av dramatiske fall, noe som førte til en massiv intervensjon av statlige investorer i januar 2024 for å stabilisere prisene.

Eiendomsprisene, som tidligere utgjorde en stor del av husholdningenes formue, har ennå ikke stabilisert seg. Investeringer i eiendom har falt ytterligere 9,8 % år-over-år i de første fire månedene av 2024.

Med økende tvil om landets økonomiske fremtid har Kina kastet seg over gull, noe som har drevet globale priser til rekordnivåer, med en topp på $2.400 per unse. Kinas sentralbank har økt gullreservene sine betydelig de siste 18 månedene, i et forsøk på å delvis redusere investeringene i amerikanske statsobligasjoner.

Kinas økonomiske strategi ser stadig mer utfordrende ut, idet landet tar inn over seg en mer konfronterende fase med USA. Folkets Bank i Kina la til 225 metriske tonn gull til sine reserver i 2023, det høyeste siden 1977, selv om prisene har begynt å stabilisere seg de siste ukene.

Sentralbankene tror fortsatt på gull

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt