15. januar, 2025

Norge leder an i ny finansieringsperiode for EØS-midler og Norges tilskudd

Share

Norge, Island, Liechtenstein og Den europeiske union har signert en avtale om en ny finansieringsperiode for EØS-midlene og Norges tilskudd.

Formålet med Norges finansiering gjennom EØS-midlene og Norges tilskudd er å redusere sosiale og økonomiske forskjeller i Europa. I tillegg bidrar ordningen til å styrke samarbeidet mellom Norge og mottakerlandene, ifølge en pressemelding fra Utenriksdepartementet.

– Det er i Norges interesse å sikre at demokratiet og respekten for grunnleggende menneskerettigheter står sterkt i hele Europa. Det er også til Norges fordel at Europa som helhet kan delta i den grønne overgangen som vi alle må gjennomgå, sa utenriksminister Espen Barth Eide.

Forhandlingene om en ny finansieringsperiode for EØS-midlene og Norges tilskudd ble formelt igangsatt i juni 2022, og forhandlerne nådde en avtale i november 2023. Den 25. juni 2024 ble avtalen godkjent av EUs råd, som representerer medlemsstatene.

Avtalen ble signert i Brussel i dag av Norges ambassadør til EU, Anders Eide. Avtalen ble også signert av Kristján Andri Stefánsson, Islands ambassadør til EU, Pascal Schafhauser, Liechtensteins ambassadør til EU, og nestgeneralsekretær John Watson fra EU.

Les også: NHO: Norge eksporterte for 1600 milliarder til eurosonen i 2023

– EØS-midlene og Norges tilskudd er en viktig del av samarbeidet mellom Norge og EU. Vi vil legge frem avtalen for Stortingets godkjenning denne høsten. Deretter vil vi inngå individuelle avtaler med hvert av mottakerlandene, uttalte Barth Eide.

Avtalen med hvert mottakerland vil fastsette en portefølje av programmer som skal gjennomføres og spesifisere partnerne, inkludert norske partnere, som vil samarbeide om programimplementeringen. Det er viktig å inngå avtalene med mottakerstatene raskt for å sikre best mulige resultater i tråd med de gjeldende prioriteringene.

For perioden 2021–2028 stiller Norge, Island og Liechtenstein 3,268 milliarder euro til rådighet for EUs 15 minst velstående stater. Norge står for omtrent 97 % av denne finansieringen. Totalt er 183 millioner euro øremerket for tiltak for å håndtere konsekvensene av Russlands krig mot Ukraina i mottakerlandene.

De tre prioriterte områdene som er utpekt er:

  • Grønn overgang
  • Demokrati, rettsstat og menneskerettigheter
  • Sosial inkludering og motstandskraft

Det vil også være et økt samarbeid med internasjonale organisasjoner som Europarådet, OECD og Den europeiske unions byrå for grunnleggende rettigheter.

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt