7. januar, 2025

Malaysia skjerper kontrollen på sosiale medier

Share

Kun to av åtte større plattformer har oppnådd lisens under Malaysias nye regelverk, som trådte i kraft 1. januar. Kritikere frykter overtramp og sensur.

Strenge regler i Malaysias nye lisensordning for sosiale medier og meldingsplattformer, som inkluderer mulighet for arrestasjoner uten arrestordre og innhenting av privat data, har møtt sterk motstand fra sivilsamfunn, lovgivere og plattformoperatører.

Malaysias kommunikasjon- og multimediekommisjon (MCMC) har kunngjort at kinesiske ByteDance (TikTok) og Tencent (WeChat) er de eneste som har fått lisens så langt, melder The Strait Times. Meta, som eier Facebook, Instagram og WhatsApp, har startet søknadsprosessen, mens Telegram angivelig er i sluttfasen.

Teknologigiganter avventer lisens

Ifølge MCMC har verken Google eller X (tidligere Twitter) søkt om lisens. Google hevder at YouTube ikke klassifiseres som en sosial plattform, mens X påstår at deres malaysiske brukerbase er under lisensgrensen på åtte millioner brukere. MCMC vurderer nå gyldigheten av disse påstandene.

Les også: Sultanater: Islams inntog i Sørøst-Asia 🔒

Regelverket krever at lisensierte aktører oppretter lokale kontorer og bidrar med 6 prosent av sine inntekter til Universal Service Provision Fund, som skal bygge ut digital infrastruktur i rurale områder. En regjeringskilde kritiserer dette kravet som urettferdig, da datalagrings- og skytjenesteselskaper ikke har samme plikt.

– Å inkludere sosiale medieselskaper i dette virker merkelig, uttalte kilden.

Bekymringer for sensur og frihetsbegrensning

De nye reglene har vekket bekymring for overtramp og potensiell sensur, særlig da Malaysia nylig falt fra 73. til 107. plass på World Press Freedom Index. Endringer i landets kommunikasjonslov har heller ikke presisert hva som defineres som støtende innhold.

Samtidig peker myndighetene på behovet for å takle nettbaserte trusler som svindel, nettmobbing og seksuelle overgrep mot mindreårige. Kritikerne frykter imidlertid at reglene kan brukes for å stanse regimekritikk og innskrenke ytringsfriheten.

Forhandlingene mellom regjeringen og sosiale medieplattformer fortsetter. Ifølge kilder diskuterer partene lempelser i regelverket, inkludert krav om fengselsstraff og plattformenes juridiske ansvar.

Til tross for den nye lisensordningen er det foreløpig ingen rapporter om avbrudd i tjenestene til de aktuelle plattformene.

Etniske spenninger og politiske utfordringer i hjertet av Sørøst-Asia 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt