27. desember, 2024

Krigen om havbunnen 🔒

Share

Havbunnen rommer livsviktig infrastruktur som er essensiell for det moderne liv og er sårbare for sabotasje og angrep fra fiendtlige aktører.

Undersjøiske kabler og installasjoner ligger på og under havbunnen over hele kloden. Dette vekker interesse og kan tiltrekke seg angrep. Derfor er det nødvendig med en reell doktrine for å tenke strategisk rundt bruken av havbunnen.

Denne artikkelen ble opprinnelig skrevet på engelsk for Royal Navy Strategic Studies Centre (RNSSC), med mål om å utfordre den nåværende aksepterte oppfatningen og foreslå et alternativt synspunkt. Den har blitt oversatt til norsk.

Introduksjon

Havbunnen rommer livsviktig infrastruktur som er essensiell for det moderne liv. Undersjøiske kabler og installasjoner ligger på og under havbunnen over hele verden. De fleste tenker ikke på dette før en feil oppstår og de plutselig mister tilgang til energi, informasjon og penger. Viktigheten av disse kablene har vært kjent siden 1800-tallet med innføringen av undersjøiske telegrafkabler, og deres beskyttelse har vært gjenstand for en internasjonal traktat [1]. Etter hvert som kablene har utviklet seg fra telegrafi til telefoni og data, har deres økonomiske betydning gjort dem livsviktige for mange land. Det anslås at 10 billiarder dollar overføres hver dag via disse kablene [2]. Informasjon er ikke den eneste ressursen som går under havet; energi distribueres også i stor skala, enten det er olje- og gassrørledninger som Nordstream, sabotert i 2022, eller elektrisitet. Etter hvert som verden beveger seg mot en lavkarbonøkonomi, øker behovet for fornybar energi og nødvendigheten av å overføre denne energien fra produksjon til bruk, noe som ytterligere øker behovet for maritim infrastruktur på havbunnen.

Med denne store avhengigheten av undersjøisk infrastruktur er det klart nødvendig å beskytte den. Men det er vanskelig å beskytte noe uten å forstå trusselen. Hva er årsakene til feil på de undersjøiske kablene?

Figur 1 – Prosentandel av kabelfeil relatert til ulike årsaker [3]

Vil du lese mer? Tegn et abonnement i dag, samtidig som du hjelper oss med å lage flere nyhet- og dybdesaker om internasjonale relasjoner, geopolitikk og sikkerhet

To kinesiske skip, tre skader: Beijing peker nese til Europa

Alex Westley
Alex Westley
Offiser i Royal Navy, kontoret for marinesjefen, Forsvarsdepartementet, Paris.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt