Som en del av et bredere initiativ for å sikre barns digitale sikkerhet, har Kirgisistan nå innført restriksjoner på TikTok for å kontrollere tilgangen til visse typer innhold.
Kirgisistan har besluttet å innføre tilgangsbegrensninger på sosiale medieplattformen TikTok. Dette tiltaket er begrunnet med behovet for å beskytte barns mentale utvikling og helse. Beslutningen ble bekreftet den 17. april av landets departement for digital utvikling, skriver Intellinews.
Kirgisistan har mottatt kritikk for å etterligne Russlands undertrykkende lover i et anti-demokratisk angrep på sivilsamfunnet og uavhengige medier, og for fengsling av opposisjonspolitikere. Beslutningen om å gå etter TikTok vekker mistanke om at de ønsker å utvide kontrollen.
Kulturministeriet uttrykte tidligere bekymringer om at TikTok kan føre brukerne inn i en virtuell verden av korte klipp som tenåringer kan forsøke å etterligne, noen av dem med potensielt livstruende utfall. De mener at slikt innhold kan forårsake avhengighet og ha en negativ innvirkning på den yngre generasjonens emosjonelle tilstand.
Les også: Geopolitikk i kyberrommet: Biden vil tvangsselge TikTok
Internettleverandører har mottatt en henvisning fra departementet for digital utvikling, om å implementere tilgangsbegrensninger for TikTok. De hevder at at TikTok mangler en systematisk og prinsippfast tilnærming til innholdssensur, spesielt rettet mot barn.
Disse restriksjonene er et resultat av TikToks manglende overholdelse av «Loven om tiltak for å forhindre skade på barns helse, deres fysiske, intellektuelle, mentale, åndelige og moralske utvikling». Den definerer typer informasjon som skader barns helse og utvikling.
Beslutningen kommer også i kjølvannet av at George Soros’ Open Society Foundations kunngjorde at de avslutter sin virksomhet i Kirgisistan. Begrunnelsen er en ny lov som legger reguleringer på aktivitetene til internasjonalt finansierte lokale organisasjoner.
Tiltaket fra Kirgisistan myndigheter markerer noe i debatten om balansen mellom barns sikkerhet online og friheten til å uttrykke seg på digitale plattformer.