Kinesisk militærteknologi viste styrke i den siste væpnede konflikten mellom India og Pakistan, ifølge pakistanske myndigheter. Kampfly av typen J-10C, levert av Kina, skal ha skutt ned tre franske Rafale-fly brukt av det indiske luftforsvaret.
Ifølge Pakistans utenriksminister Ishaq Dar ble kinesiske diplomater vekket tidlig om morgenen 7. mai for å få en positiv oppdatering på utenriksdepartementet i Islamabad, skriver France 24.
– Våre jagerfly skjøt ned tre indiske Rafale-fly. Våre var J-10C fra Kina, sa Dar til nasjonalforsamlingen senere samme dag.
Den kinesiske delegasjonen skal ha uttrykt stor tilfredshet med prestasjonene. India har på sin side ikke bekreftet tapet av fly, og kinesiske myndigheter har ikke kommentert Dars versjon av hendelsen.
«Stor seier i oppfatning»
Kampene mellom 7. og 10. mai oppstod etter at India svarte militært på et terrorangrep i Kashmir 22. april, som de mener Pakistan stod bak. Landet brukte blant annet langtrekkende franske SCALP-missiler og amerikansk utstyr i sin gjengjeldelse.
Ifølge Carlotta Rinaudo, Kina-ekspert ved det internasjonale sikkerhetsinstituttet i Verona, var oppmerksomheten rundt Kinas J-10-fly et viktig gjennombrudd.
– Dette er en stor seier for Kina i måten verden oppfatter deres våpen, sa hun og fortsatte:
– Kina har ikke vært i krig siden Vietnam i 1979, og deres våpen har ikke samme anerkjennelse som franske eller amerikanske. Nå er det på tide å revurdere det bildet.
Les også: India: Pakistans påstander er løgn og propaganda
Yun Sun ved Stimson Center i Washington advarte mot for enkle konklusjoner.
– Det handler ikke bare om våpenet, men også pilotens trening og koordineringen mellom ulike systemer, sa hun.
Ikke bare billig – men effektivt
Eksperter påpeker at India, med milliardavtaler for å modernisere sitt russisk-dominerte forsvar, fremstod som sterkest før konflikten. Men Pakistan har de siste årene styrket båndene til Kina og valgt kinesisk utstyr fremfor amerikanske leveranser.
– Vi trodde kinesiske våpen var mindreverdige, men dette stemmer ikke lenger. De er ikke bare billigere – de fungerer også svært godt, sa Rinaudo.
Samtidig viste ikke alt kinesisk utstyr seg like pålitelig. Pakistans HQ-9 luftvernmissiler klarte ikke å stanse flere indiske angrep, ifølge eksperter, mens Indias russiske S-400-system bestod testen.
Taiwan følger nøye med
Taiwan har de siste dagene studert kampene nøye, ettersom kinesiske J-10-fly ofte patruljerer Taiwanstredet. Men ifølge Sun er sammenligningen vanskelig:
– En konflikt rundt Taiwan ville i hovedsak innebære marine og landstyrker. Luftvåpenet spiller en rolle, men er ikke hovedfaktoren, sa hun.
Til tross for jubel på kinesiske sosiale medier, viste konflikten også Kinas begrensede diplomatiske innflytelse. Det var USA – ikke Kina – som til slutt fikk partene til å trekke seg tilbake fra randen av en større krig.
– India ville uansett ikke akseptert Kina som megler. Beijing blir sett på som partisk, sa Sun.