19. januar, 2025

Kinesisk økonomi trues av deflasjon og en sårbar banksektor

Share

Med Kinas banksektor i fare og risiko for deflasjon, står landets pengepolitikk overfor alvorlige utfordringer som kan true økonomiens fremtidige vekst.

Kan Kinas økonomi overkomme deflasjonsrisiko uten å forlate sin økonomiske strategi? Dette spørsmålet stilles når økonomiske analytikere gransker situasjonen. Mens verdens nest største økonomi står overfor vedvarende trusler om deflasjon og en svekket banksektor, kan effektiviteten av Kinas pengepolitikk bli kompromittert. Og disse vedvarende truslene kan knuse håp om en bærekraftig gjenoppretting i utfordrende økonomiske tider, skriver South China Morning Post

Den kinesiske sentralbanken forventes å gi ytterligere lettelser i pengepolitikken for å styrke veksten. Men med lav inflasjon, lav etterspørsel og muligheten for at den amerikanske sentralbanken holder fast ved høye renter. Reiser det seg stadig flere spørsmål om hvor langt disse tiltakene kan gå uten betydelige endringer i hvordan Kina styrer økonomien.

Det internasjonale pengefondet (IMF) har advart om risikoene ved å strekke kreditorer for langt. De har oppfordret Beijing til å finne nye måter å opprettholde økonomisk vekst på, utover å stole på bygge- og andre industriinvesteringer.

Kinas banksektor har så langt båret byrden av gjelden. S&P Global Ratings spådde at andelen misligholdte lån for kinesiske kommersielle banker vil stige til 5,75 prosent i 2026 fra estimatet på 5,55 prosent i 2023. Estimatene gjenspeiler nedgangen i Kinas reelle BNP-vekst, som det amerikanske byrået har spådd vil gå ned til 4,6 prosent i 2024 fra 5,2 prosent i 2023, ifølge S&Ps nylige forskningsnotater.

Byrået forventer også mer omstrukturering av gjeld i kinesiske kommersielle banker, og slike tiltak kan tynge deres kapital og inntekter i månedene som kommer.

Bank of Guizhou er en betydelig långiver til lokale myndigheter ii Guizhou-provinsen. Der er andelen misligholdte eiendomslån i 2023 på 20,18 prosentpoeng økt til 40,39 prosent, ifølge en kunngjøring med Hongkong-børsen.

Les også: Fitch varsler om skjær i sjøen for Kinas økonomi

– Kinesiske beslutningstakere vil sannsynligvis trenge tid for å håndtere situasjonen, sa Yao Wei, sjeføkonom for Asia-Stillehavet ved Societe Generale, med henvisning til avviklingen av Kinas gjeldsbomber, og la til:

– Bankene kan fordøye noe av den dårlige gjelden, men bare hvis de fremdeles kan tjene noen penger.

PBOCs pengepolitiske komité sa i en uttalelse den 3. april, etter sitt kvartalsvise møte den 29. mars, at den vil holde seg til prinsippet om å «berike sin verktøykasse for pengepolitikk». Den berørte planer om å veilede de store bankene til å spille en hovedrolle i den «virkelige økonomien» mens de oppmuntrer små og mellomstore banker til å fokusere på sin «kjernevirksomhet», samtidig som de hjelper bankene med å gjenoppbygge sin kapital. Den sentrale banken la også til at den overvåker «endringer i langsiktige avkastninger» og lovet å forbedre effektiviteten av fondsbruk.

Analytikere har advart om en såkalt likviditetsfelle – et økonomisk fenomen der forbrukere og investorer hamstrer kontanter på bankinnskudd, redde for å bruke eller investere, og dermed begrenser effekten av en løsere pengepolitikk.

Økonomi først, verdier sist? Litauisk professor om Norges kritiske veivalg i møtet med Kina 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt