Industri og forbruk faller i april – økonomer etterlyser sterkere tiltak fra myndighetene. Økonomien viser tegn til avmatning etter en ny runde med tollpåslag i handelskrigen med USA. Det fremgår av ferske tall fra Kinas statistikkbyrå.
Tallene for april viser svakere vekst i industri, detaljhandel og investeringer. Økonomene advarer nå om at Beijing må sette inn kraftigere støttetiltak for å nå årets vekstmål på 5 prosent, ifølge Wall Street Journal.
Tregere vekst i april
Industriproduksjonen økte med 6,1 prosent sammenlignet med samme måned i fjor, en nedgang fra 7,7 prosent i mars. Veksten i detaljhandelen falt fra 5,9 prosent i mars til 5,1 prosent i april.
Samtidig viser investeringer i bygg, utstyr og annen fast kapital en økning på 4 prosent i perioden januar til april, mot 4,2 prosent i første kvartal.
– Disse tallene peker mot et innenlandsmarked som mister fart, samtidig som eksporten rammes av høye tollsatser, sier sjeføkonom Larry Hu i Macquarie Group.
Les også: Finansprofessor på Peking University: – Overinvesteringer leder Kina mot økonomisk ruin 🔒
Handelsvåpenhvile med USA
Nedgangen kommer etter at USA 2. april innførte omfattende toll på kinesiske varer. I etterkant har Washington og Beijing inngått en 90 dagers våpenhvile, der tollsatsene er redusert midlertidig.
USA har kuttet tollene på de fleste kinesiske varer fra 145 til rundt 30 prosent, mens Kina har senket sine tollsatser fra 125 til 10 prosent. Den gjennomsnittlige tollsatsen på kinesiske varer som USA importerer, ligger nå på rundt 44 prosent.
– Handelsvolumet mellom USA og Kina vil trolig falle med en tredjedel dersom dagens tollnivåer vedvarer, anslår Hu.
Kortsiktig løft, men strukturelle problemer
I løpet av våpenhvileperioden ventes et midlertidig oppsving i handelen, ettersom amerikanske importører skynder seg å hente inn varer før fristen går ut.
Men økonomer advarer om at dette kan svekke viljen til å gjennomføre nødvendige tiltak for å stimulere økonomien.
– Kinas myndigheter hadde planlagt å øke lån og offentlige investeringer for å kompensere for svakere handel. Men etter våpenhvilen ser det ut til at disse planene settes på vent, skriver avisen.
Økonomien sliter også med andre utfordringer som lavt forbruk, en svekket eiendomssektor og overkapasitet i industrien som presser prisene nedover.
– Det trengs sterkere medisin, sier økonomene. De peker på behovet for reformer innen helse og pensjon for å få husholdningene til å bruke mer penger og spare mindre.