Kina har nylig rapportert at den sentrale digitale valutaen eCNY har behandlet transaksjoner til en verdi av 56 milliarder dollar på én måned.
Totalt har det vært gjennomført transaksjoner for 7 billioner RMB (Renminbi), som tilsvarer nærmere 932 milliarder dollar. En stor del av dette er forretningsbruk, men det rapporteres fortsatt om mangel på entusiasme blant vanlige forbrukere for å bruke den digitale valutaen, rapporterer Ledger Insight.
Dong Zhiyong, en anerkjent akademiker ved Peking Universitet, har nå kommet med forslag til hvordan man kan stimulere til økt bruk. Disse synspunktene representerer ikke den kinesiske sentralbankens forskningsinstitutt for digital valuta, men de ble publisert av en av Kinas store, statlige nyhetsbyråer.
Dong peker på at banker ikke har tilstrekkelige insentiver for å fremme bruken av eCNY, og at forbrukerne allerede er komfortable med betalingsløsningene WeChat Pay og Alipay. Han mener også at det er forbedringspotensial i dagens insentivordninger for forbrukere. Tidligere har det blitt rapportert at mange bruker gratispenger fra kampanjer, men at bruken av den digitale valutaen ofte stopper der.
Forslag om økt bruk i statlige virksomheter
Det første forslaget fra Dong er å øke bruken av den digitale valutaen i staten og blant statseide bedrifter. Dette skjer allerede i en viss grad. Noen mottar lønn i eCNY, men mange overfører pengene umiddelbart til sine bankkontoer, siden eCNY ikke gir renter.
I tillegg er det ikke nok utsalgssteder som aksepterer den digitale valutaen som betalingsmiddel.
Les også: Fra dollar til digitalt: BRICS lanserer «BRICS Pay» for global handel
Dong foreslår også at det bør gjennomføres mer promotering av eCNY, noe sentralbanken, lokale myndigheter og statseide foretak allerede er i gang med. eCNY er en såkalt digital sentralbankvaluta, men baserer seg ikke på en blokkjedeløsning slik som kryptovaluta eller såkalte stablecoins (journ.anm).
Ingen gebyrer – ingen inntekter å dele
En av de største utfordringene er å gi insentiver til mellomledd, inkludert betalingsinstitusjoner. Forhandlere betaler ingen gebyrer for å akseptere eCNY, noe som kan virke positivt. Men dersom valutaen ikke blir brukt mye, oppleves det som en ekstra byrde for forhandlere å ta den i bruk, og det medfører også mer administrativt arbeid.
På den annen side betyr fraværet av gebyrer at det ikke er inntekter å dele med banker og andre aktører. Tidligere rapporter har vist at produsenter av betalingsterminaler vanligvis tar en liten andel av forhandlergebyrene, som ligger på rundt 0,6 %. Dersom transaksjoner går over til eCNY, mister disse selskapene sin andel, noe som fører til lavere insentiver for å støtte utrullingen av eCNY.
Dong foreslår derfor å innføre en rimelig gebyrmekanisme for betalingsinstitusjoner, samt utforske muligheter for tilleggstjenester som kan øke verdien for disse aktørene.
Økosystem for næringslivet
Dong mener videre at det bør bygges et økosystem for industrien og næringslivet. En grunn til at eCNY har hatt så høye transaksjonsvolumer til tross for lav forbrukerinteresse, er at mange bedrifter allerede bruker den digitale valutaen til store transaksjoner.
Til slutt foreslår han å akselerere innovasjon ved å gi insentiver til utviklere gjennom et belønningsprogram, noe som virker fornuftig.
En separat rapport viser at noen av de administrative utfordringene for forhandlere nå blir adressert. Den digitale valutaen er et nytt betalingsformat ved siden av tradisjonelle RMB-betalinger, WeChat Pay, Alipay og andre. Et nytt “Smart Account Splitting”-system er under utprøving for å forenkle regnskapet og gjøre avstemmingen av betalinger enklere.
Sentralbanker rapporterer om fremskritt i digitale sentralbankpenger 🔒