Kinesiske myndigheter har sluttet å publisere flere hundre nøkkeltall. Det gjør det stadig vanskeligere å forstå hvordan det egentlig står til med verdens nest største økonomi.
Stadig flere viktige økonomiske data fra Kina forsvinner fra offentligheten. Tall for arbeidsledighet, utenlandske investeringer og til og med produksjon av soyasaus har blitt fjernet uten forklaring, melder Wall Street Journal.
– Dette gjør det vanskeligere for oss å forstå hva som skjer i Kina, sier en økonom til avisen.
I takt med økonomiske utfordringer som eiendomskollaps, høy gjeld og svekket vekst, har kinesiske myndigheter strammet inn informasjonsflyten og kontrollert fortellingen.
Sensur og manipulasjon
Et av de mest oppsiktsvekkende tilfellene skjedde i august 2023, da ungdomsledigheten nådde 21,3 prosent. Kort tid etter kunngjorde myndighetene at de ville slutte å offentliggjøre slike tall. Da en ny statistikkserie kom fem måneder senere, var ledigheten plutselig 14,9 prosent – etter at studenter var fjernet fra beregningene.
– Dette gir ikke mening, sier en økonom, og påpeker at studenter vanligvis regnes som arbeidsledige hvis de søker jobb, sier en analytiker.
Den kinesiske statistikksentralen hevder på sin side at datakvaliteten er blitt bedre, og at de jobber for å sikre nøyaktighet.
Alternative metoder
Flere økonomer forsøker nå å tolke Kinas økonomi ved hjelp av uoffisielle indikatorer, som strømforbruk, kinoinntekter og nattbelysning sett fra satellitt. Én økonom forteller at han må reise til Shenzhen i helgene for å laste ned data som ikke lenger er tilgjengelig i Hongkong.
Også utenlandske institusjoner gir lavere anslag enn de offisielle. Ifølge Capital Economics var veksten i 2024 kun 2,4 prosent, mens myndighetene hevdet 5 prosent.
– Den offisielle veksten virker oppkonstruert. Det hadde vært mer troverdig om de hadde meldt noe lavere, sier en analytiker.
Politisk følsomhet
Ekspertene peker på at mange av de forsvunne tallene gjelder politisk sensitive områder, som eiendomskrisen, høyt gjeldsnivå og lav fruktbarhet. I 2022 ble det for eksempel slutt på å publisere data for kremasjoner etter pandemien, samtidig som enkelte anslag tyder på at over to millioner kan ha dødd.
En rapport fra tenketanken Beike om høye boligtomhetsrater ble trukket tilbake etter få dager. Analytikere mener det skyldtes politisk press.
– Når virkeligheten ikke passer inn i det bildet myndighetene ønsker å vise, forsvinner dataene, sier en økonom.
Finansprofessor på Peking University: – Overinvesteringer leder Kina mot økonomisk ruin 🔒