Kina øker innsatsen i halvlederindustrien med et nytt investeringsfond på 48 milliarder dollar
Ifølge Wall Street Journal har Kina kunngjort etableringen av et nesten 48 milliarder dollar stort fond for å styrke sin halvlederindustri. Dette skjer i kjølvannet av USA sine forsøk på å begrense Kinas tilgang til avanserte halvledere og utstyr for mikrochip-produksjon. Fondet på 344 milliarder yuan, omtrent 47,49 milliarder dollar, er det største i sitt slag i Kina og representerer den tredje fasen i investeringsinitiativet fra China Integrated Circuit Industry Investment Fund. Med denne nye finansieringen dobler Kina det totale beløpet som ble reist i de to foregående fasene i 2014 og 2019.
Fondet ble registrert sist fredag og Kinas finansdepartement er største aksjonær med en eierandel på 17%, mens fem store kinesiske statsbanker hver holder omtrent 6%. Den nye finansieringen kommer som en reaksjon på flere runder med amerikanske restriksjoner på eksport av avanserte halvledere og chip-produksjonsutstyr til Kina. Dette inkluderer særlig restriksjoner innført i oktober som betydelig hemmet forsendelser av avanserte databrikker nødvendig for utviklingen av ledende kunstig intelligens.
Les også: Fra silisium til himmelen: Vil KI sikre USA militærdominans i Øst-Asia?
Samtidig har store økonomiske makter globalt rullet ut støttepakker for industriene sine, drevet av en stadig intensiverende etterspørsel etter avanserte chips for å drive KI-beregninger og økende bekymringer over forstyrrelser i forsyningskjeder. For eksempel bladde USA nylig opp 6,4 milliarder dollar til Samsung Electronics og 6,6 milliarder dollar til Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. for å bygge fabrikker i USA som en del av den 53 milliarder dollar store Chips Act. Sør-Korea kunngjorde forrige uke en pakke på 19 milliarder dollar for å styrke sin chip-industri.
Analytikere mener at det nye fondet kan hjelpe kinesiske selskaper med å ta igjen forspranget i avansert chip-produksjon og forsterke produksjonen på etablerte plattformer, selv om Kinas andel av det globale støperi-markedet fortsatt er relativt lavt. Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC) og Hua Hong Semiconductor, to av Kinas største chipstøperier, stod sammen for omtrent 8% av det globale støperimarkedet i første kvartal, mens Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. hadde 62% av markedet.
Investeringen viser at Kina ikke har redusert sitt engasjement for å bygge opp et innenlandsk halvlederøkosystem til tross for amerikanske restriksjoner, men faktisk har akselerert det, ifølge internasjonale eksperter. Aksjer i kinesiske halvlederfirmaer steg bredt i mandagens handel, med SMIC som la til 7,4% og Hua Hong som økte med 11,5%.