Japanske selskaper i Kina ser stadig mer pessimistisk på verdens nest største økonomi.
En undersøkelse fra Den japanske handels- og industrikammeret i Kina viser at 64 prosent av japanske selskaper opplever at Kinas økonomi har blitt dårligere siden i fjor. Nesten halvparten av dem reduserer eller stopper derfor sine investeringer i landet. Dette melder The Japan Times.
Dette er en økning fra 60 prosent i forrige rapport. Pessimismen kommer samtidig som økte sikkerhetsbekymringer, inkludert drapet på en japansk skolegutt i Shenzhen, kaster skygger over forsøkene på å bedre diplomatiske bånd mellom landene.
Kina er fortsatt Japans største handelspartner, og japanske bedrifter har lenge hatt omfattende investeringer i landet.
Les også: Japanske bilgiganter slår seg sammen for å ta igjen Kina
Likevel trekker mange seg tilbake grunnet økende geopolitisk spenning, forverrede bilaterale forhold og sterk konkurranse fra kinesiske selskaper.
Mindre fornøyde
Over 40 prosent av de spurte selskapene uttrykker misnøye med forretningsforholdene i Kina. Bekymringer for ansattes sikkerhet, Kinas manglende gjeninnføring av visumfri reise for japanske statsborgere, og forbudet mot sjømatimport fra Japan er blant de største utfordringene som trekkes frem.
Undersøkelsen, som ble gjennomført i andre halvdel av oktober med 1.513 respondenter, viser også at 44 prosent av selskapene planlegger å redusere investeringene sine i Kina eller ikke investere der i det hele tatt i år. Dette er på nivå med forrige rapport.
Kina forsøker å roe gemyttene
I september inngikk Kina en avtale som kan føre til opphevelse av forbudet mot japansk sjømatimport. Samtidig innrømmet kinesiske myndigheter denne uken at et av deres fly krenket japansk luftrom i august, angivelig på grunn av «uforutsette omstendigheter». Denne hendelsen ble møtt med sterk kritikk fra Tokyo.
Ifølge japanske medier vurderer Kina å gjenoppta visumfritaket for japanske borgere så tidlig som i slutten av denne måneden. Denne ordningen har vært suspendert siden 2020 som følge av koronaviruspandemien.