Med forventninger om lavere inflasjon, redusert etterspørsel og jevn vekst frem mot 2027, ser fremtiden lys ut etter en periode preget av utfordringer, ifølge en ny rapport.
Forskningsavdelingen til Landsbanki, Landsbankinn økonomisk forskning, har nettopp publisert sin siste rapport om den nåværende tilstanden og den mulige fremtiden for den islandske økonomien. Dette melder Iceland Review.
Med tittelen «Økonomien trekker pusten», spår den en roligere økonomisk periode frem til 2027, preget av redusert etterspørsel, lavere inflasjon og moderat vekst de kommende årene.
Beredskapsfaktorer Rapporten bemerker at inflasjonen allerede har gått betydelig ned, fra et høyt nivå på 10,2 % tidlig i 2023 til 5,4 % sist september. Dette tilskrives regjeringens finansiering av tiltak som skolelunsjer og undervisning ved enkelte høyskoler, et mislykket fiskeopptak av sild tidlig i året, samt virkningen av vulkansk aktivitet på turismen.
«Vi antar at reiselivssektoren nå beveger seg videre fra dette tilbakeslaget og forventer betydelig vekst neste år, selv om vekstraten vil være lavere enn de første årene etter pandemien,» står det blant annet i rapporten.
Les også: Politioperasjoner mot dataservere på Island knyttet til internasjonale kriminelle aktiviteter
De nevner også rentenedsettelser iverksett av Pengepolitisk Komité ved Islands Bank i tråd med den fallende inflasjonen, og spår ytterligere kutt i nær fremtid.
«Myk landing»
Landsbanki spår en «myk landing» for økonomien, og forutser at inflasjonen vil avta raskt de kommende årene, samtidig som rentenedsettelser fortsetter.
Alt dette blir sagt med forbehold om at faktorer som fornyet vulkansk aktivitet og «internasjonale krigsinnsatser som kan påvirke økonomiene til våre viktigste handelspartnere og dermed Island» kan påvirke økonomien på en annen måte.
Når det er sagt, er hovedpunktene at det forventes en sammentrekning på 0,1 % i år, etterfulgt av «stabil vekst på mellom 2,1-2,3 % de neste tre årene»; inflasjonen reduseres til 3,7 % innen 2027 sammen med fortsatte rentenedsettelser; økt turisme og en økende verdsettelse av den islandske kronen, blant andre faktorer.
Militærøvelsen «Northern Viking 2024» på Island starter i dag