Historiske kunstskatter og møbler overføres til ny stiftelse og forblir i tyske museer
Etter over hundre år med uenighet har den tyske staten og delstatene Berlin og Brandenburg inngått et forlik med etterkommerne av den prøyssiske kongefamilien Hohenzollern. Dette rapporterte The Art Newspaper tidligere i vår.
Historiske kunstskatter sikres i ny stiftelse
Striden har dreid seg om eierskapet til flere tusen historiske gjenstander, deriblant malerier, porselen, bøker, glass og møbler – mange av dem utstilt i museer i Berlin og Potsdam.
Gjenstandene skal nå overføres til en ny veldedig stiftelse, Stiftung Hohenzollernscher Kunstbesitz (Stiftelsen for Hohenzollernsk Kunst), som vil være kontrollert av offentlige myndigheter. Det opplyste Tysklands kulturdepartement i en kunngjøring 12. mai.
Blant skattene er Lucas Cranach den eldres portrett av kurfyrst Joachim I av Brandenburg, barokke elfenbensmøbler laget for kurfyrst Fredrik Vilhelm og et middagservise som tilhørte Fredrik den store.
Ifølge kulturdepartementet vil gjenstandene forbli i samlingene til Prøyssiske Slott og Hager-stiftelsen, Stiftelsen for prøyssisk kulturarv og Det tyske historiske museum.
– Dette er en enorm suksess for Tysklands kulturarv og for kunstpublikummet, uttalte Tysklands nye kulturminister Wolfram Weimer. Han la til at avtalen setter punktum for en konflikt som har kostet begge parter store ressurser over mange år.
En keiserlig arv
Hohenzollern-dynastiet styrte Brandenburg, Preussen og senere Tyskland gjennom 500 år. Wilhelm II, den siste tyske keiseren, abdiserte i 1918 etter første verdenskrig og gikk i eksil i Nederland.
Les også: Misnøyen i Øst-Tyskland tiltar i styrke 🔒
Til tross for abdikasjonen beholdt han store verdier, inkludert slott, villaer og samlinger med kunst og sølv.
Etter andre verdenskrig ble familiens eiendommer i Øst-Tyskland ekspropriert i forbindelse med kommunistiske landreformer, og tusenvis av historiske gjenstander ble overført til statlige museer.
Først etter Berlinmurens fall begynte Hohenzollern-familien å fremme krav om tilbakeføring. Georg Friedrich Prinz von Preussen, dagens overhode for familien, startet forhandlinger med staten i 2014. Disse brøt sammen i 2022, og saken gikk til retten. Men i 2023 trakk Prinz von Preussen kravet om tilbakelevering av tusenvis av objekter, og partene gjenopptok forhandlingene.
Dynastiets eldste gikk bort i juni
Harald von Hohenzollern, en av de eldste medlemmene av den prøyssiske grenen av Hohenzollern-familien, døde i juni 2025, 63 år gammel.
Han var kjent som en lavmælt forsvarer av familiens historiske arv og uttrykte i flere intervjuer støtte til å finne en minnelig løsning med den tyske staten.
Historisk kompromiss
Avtalen innebærer at Hohenzollern-familien får beholde enkelte gjenstander, som syv snusbokser og andre objekter på en såkalt «C-liste». Noen av de mest verdifulle gjenstandene vil bli statens eiendom og ikke inngå i den nye stiftelsen, ifølge kulturdepartementet.
Stiftelsens styre skal bestå av ni medlemmer, hvorav tre vil representere Hohenzollern-familien og seks representere statlige myndigheter. Avtalen trer i kraft når Stiftelsen for prøyssisk kulturarv og Det tyske historiske museum har godkjent den formelt.
Dante Alighieri: Filosofen, forfatteren og frontsoldaten i kamp for Firenze 🔒