22. januar, 2025

Fra energileder til Syrias nye statsminister: Ingeniøren som lover å bygge nasjonen

Share

Den syriske ingeniøren Mohammad al-Bashir har blitt utnevnt til statsminister for den midlertidige regjeringen i Syria etter Bashar al-Assads fall.

Valget markerer et historisk vendepunkt, men usikkerheten rundt landets fremtid er fortsatt stor, melder The New Arab.

Fra ingeniør til statsminister

Den 13. januar 2024 stemte Shura-rådet i Frelsesregjeringen for å utpeke al-Bashir som statsminister. Hans valgplattform fokuserte på digitalisering og automatisering av statlige tjenester – en tilnærming som reflekterer hans bakgrunn som ingeniør og tidligere leder i energisektoren.

Al-Bashir har bred teknisk erfaring etter flere år i energibransjen, hvor han ledet modernisering av elektrisitetsnettverk og utviklet effektive løsninger for strømforsyning i konfliktområder. Hans evne til å kombinere teknisk kunnskap med pragmatisk ledelse har gitt ham et rykte som en effektiv problemløser.

Humanitært engasjement og lederskap

Under krigen etablerte al-Bashir Al-Amal Educational Institute, som ga barn i krigsherjede områder tilgang til utdanning.

CV-til Mohammed al-Bashir.
CV til Mohammed al-Bashir. Skjermdump: X.

Instituttet utviklet innovative fjernundervisningsprogrammer for å nå ut til barn i utilgjengelige soner, noe som gjorde det til et symbol på håp og motstandskraft.

I tillegg jobbet han med internasjonale bistandsorganisasjoner for å sikre nødhjelp til sivilbefolkningen, og hans evne til å bygge relasjoner har ført til et bredt internasjonalt nettverk.

Maktoverføring og utfordringer

Den 9. desember 2024 ble al-Bashir formelt bedt om å danne en overgangsregjering etter møter med HTS-lederen Abu Mohammad al-Julani og den avtroppende «statsministeren» Mohammad Ghazi al-Jalali. Dette var en del av en koordinert maktoverføring etter Assad-regimets kollaps.

Selv om al-Bashir anses som en moderat sivil leder, eksisterer fortsatt bekymringer rundt HTS’ tidligere bånd til Al-Qaida. HTS, som tidligere opererte som Al-Nusra-fronten, har gjennomgått en politisk transformasjon, men mange frykter fortsatt at Syria kan ende opp som et nytt Taliban-styrt Afghanistan.

Les også: Syrisk overgangsregjering varsler økonomiske reformer og fri konkurranse

Mange har også anklaget al-Bashir og den nye regjeringen for å fremme en agenda som ligner Hizbollah i Syria, men med en sunnimuslimsk orientering.

Forsøk på desinformasjon

På sosiale medier florerer det et bilde som angivelig viser Mohammad al-Bashir som en tidligere Al-Qaida-kriger. Bildet sammenligner ham med en mann i militærklær og hevder en forbindelse til terrororganisasjonen.

Dette viser seg å være falskt, da mannen er Rachid Kassim, han var en fransk-algerisk jihadist født 24. januar 1987 i Roanne, Frankrike. Han var heller ikke Al-Qaida tilknyttet, men tilknyttet terrororganisasjonen Den islamske stat (IS).

Dette indikerer en feilaktig eller manipulert kobling som en del av en informasjonskrig på sosiale medier. Informasjonskrigføring er et kjent verktøy for å skape tvil og diskreditere motstandere, særlig i komplekse konflikter som den syriske borgerkrigen.

Til venstre: Rachid Kassim fra IS og Syrias nye statsminister Mohammad al-Bashir til høyre.

Slike påstander gir mening i lys av russiske eller russisk-allierte interesser i å undergrave al-Bashirs legitimitet. Likevel er situasjonen fortsatt usikker og mange stiller spørsmål om hvordan de nye styresmaktene vil styre landet fremover (faktasjekket av Geopolitika).

Symbolikk og fremtidige muligheter

Et kontroversielt element er flaggene som nå brukes i offisielle seremonier. Det gamle opprørsflagget fra den første syriske republikk (1930-1950) brukes sammen med et hvitt flagg med islamsk kalligrafi, som enkelte sammenligner med Talibans flagg.

Talibans flagg er hvitt med den islamske trosbekjennelsen, shahada, skrevet i svart: «Det er ingen gud uten Gud, og Muhammad er hans profet»

Det hvite flagget kan tolkes som et symbol på håp og religiøs legitimitet for opprørerne, uten nødvendigvis å indikere en direkte forbindelse til Taliban. Siden flagget bærer shahada, islams trosbekjennelse, er det et sterkt islamsk symbol som ofte brukes i ulike kontekster i den muslimske verden.

For mange opprørere kan flagget symbolisere en ny start og guddommelig støtte i kampen for en fremtidig syrisk stat. Samtidig skaper det visuelle likhetstrekk med Talibans flagg en viss bekymring internasjonalt, selv om intensjonen sannsynligvis er å fremheve islamsk identitet og kamp for frihet, snarere enn assosiasjoner til ekstremisme.

Til tross for usikkerheten representerer al-Bashirs teknokratiske og reformorienterte agenda et forsøk på å skape en ny start for Syria. Om hans visjon kan overvinne landets dype politiske og sosiale splittelser gjenstår å se.

Assads fall markerer slutten på alawittenes dominans i Syria

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt