25. juli, 2025

FNs klimalovene skjerpes: Land kan holdes rettslig ansvarlige for klimaskader

Share

FNs øverste domstol fastslår at land som ikke kutter utslipp kan bryte folkeretten – håp for småøystater og sårbare grupper

Internasjonale rettsprosesser brukes i økende grad som våpen mot klimaunnfallenhet. Nå har Den internasjonale domstolen (ICJ) slått fast at stater som ikke gjør sitt for å bremse oppvarmingen til 1,5 grader, kan være i strid med internasjonal lov, melder Bloomberg.

Vanuatu fikk domstolen med på laget

Domstolens rådgivende uttalelse kommer etter initiativ fra Stillehavslandet Vanuatu, som kjemper mot stigende havnivå og flere tropiske stormer. 130 land støttet opp om saken, den største i ICJs historie.

– Saken representerer fortid, nåtid og fremtid for klimakampen, sa Joie Chowdhury, seniorjurist ved Center for International Environmental Law.

Selv om uttalelsen ikke gir grunnlag for rettsforfølgelse, setter den en tydelig standard for hva som kreves av stater i klimakampen – både når det gjelder utslippskutt og støtte til fattige land.

Les også: Fra klima til demokrati: Greta Thunberg i Georgias gater

Retten til et levelig klima

Rettsprosesser knyttet til klima har skutt fart. Ifølge Grantham Research Institute ved London School of Economics var over 80 prosent av de 226 nye sakene i 2024 strategiske – de skal både løse konkrete problemer og endre politikk.

– Vi ser at stadig flere tar i bruk rettsvesenet for å få stater og selskaper til å ta ansvar for klimapåvirkningen, skriver Bloomberg.

Søksmål har blitt rettet både mot stater og mot oljeselskaper, energiprodusenter og lokale myndigheter. I Europa har domstoler dømt regjeringer for utilstrekkelige tiltak.

Blant de mest omtalte sakene er en dom fra Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i favør av eldre sveitsiske kvinner som mente staten hadde sviktet dem i møte med klimakrisen.

Selskaper må svare for grønnvasking

Også næringslivet blir i økende grad stilt til ansvar.

– Rulings in favor of claimants can have lasting impacts on governance, heter det i rapporten.

I Nederland ble Shell i 2021 dømt til å kutte utslipp raskere enn planlagt. Samtidig finnes det eksempler der selskaper har blitt frikjent, som i en sak der New York tapte mot Exxon, Chevron og ConocoPhillips.

Domstolene spiller en stadig større rolle i klimapolitikken – noe Vanuatu-saken nå har forsterket.

Klimaaktivister gir opp etter slutt på penger

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt