Kina står overfor nye anklager fra Filippinene, som hevder at kinesiske skip har dumpet knust korall i et forsøk på å bygge en øy i det omstridte Sabina Shoal.
Spenningsnivået mellom Kina og Filippinene i Sør-Kinahavet fortsetter å øke etter påstander fra den filippinske kystvakten om at Kina forsøker å bygge en kunstig øy ved det omstridte Sabina Shoal. Dette kommer i kjølvannet av flere sammenstøt mellom de to nasjonene i de omstridte farvannene, skriver South China Morning Post.
Ifølge Jay Tarriela, en talsmann for den filippinske kystvakten, har patruljer nylig forhindret Kinas forsøk på landreklamasjon på korallatollen – kjent som Xianbin Jiao i Kina og Escoda Shoal på Filippinene – i øygruppen Spratly. Kystvakten rapporterte om funn av knust korall dumpet av kinesiske skip, noe som antydes å være del av disse gjenoppbyggingsforsøkene.
På en pressekonferanse mandag avviste Wang Wenbin, en talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet, disse påstandene som «grunnløse og rene fabrikasjoner». Wang oppfordret Filippinene til å stoppe med «ansvarsløse uttalelser» og vende tilbake til forhandlinger og konsultasjoner for å løse tvistene til sjøs.
Les også: Velg Kinas dilemma: Økt press mot Filippinene for å unngå «juridisk dominoeffekt»
Dette geopolitiske dramaet utspiller seg i en region hvor både Vietnam og Taiwan også gjør krav på Sabina Shoal. Området, som ligger omtrent 75 nautiske mil (120 km) fra den filippinske øya Palawan, er et brennpunkt i de bredere territorielle disputtene i Sør-Kinahavet.
De siste månedene har det vært rapportert om flere trefninger mellom kinesiske og filippinske skip, inkludert kollisjoner og bruk av vannkanoner. Disse hendelsene har vekket frykt for at situasjonen kan eskalere til væpnet konflikt.
Samtidig vurderer den filippinske regjeringen muligheten for å innlede en rettssak mot Kina over ødeleggelsen av korallrev innenfor sin eksklusive økonomiske sone i Sør-Kinahavet, en sak som kan ha alvorlige konsekvenser for Kinas internasjonale image. I 2016 vant Filippinene en sak ved den permanente voldgiftsdomstolen i Haag, som avviste Kinas territorielle krav markert under den såkalte ni-prikk linjen, et utfall Beijing nektet å godta.
India leverer første parti med høyteknolgiske kryssermissiler til Filippinene