Europeiske myndigheter står overfor et dilemma; hvordan reagere på sabotasje når bevisene peker mot Russland, men ikke er tilstrekkelige for formelle anklager.
I en rapport publisert av Wall Street Journal fremkommer det økende bevis for at Russland kan stå bak en rekke sabotasjeaksjoner mot viktig infrastruktur i Europa. Imidlertid nøler europeiske myndigheter med å direkte anklage Kreml, da de står overfor utfordringer med å samle klare og konkrete bevis som kan knytte Russland direkte til sabotasjeaksjonene. Denne situasjonen tester demokratiets evne til å håndheve loven når de konfronteres med hybride trusler som krever høy bevisbyrde før noen kan stilles ansvarlig.
Sabotasjehandlingene inkluderer blant annet skader på en underjordisk gassledning og viktige internettforbindelser, samt forstyrrelser i jernbanetrafikken. Disse hendelsene har ofte usikre beviskjeder, hvor potensielle gjerningsmenn kan være kommersielle eller fiskefartøy som tilsynelatende driver med lovlige aktiviteter nær ødelagte havbunnsinstallasjoner. Disse fartøyene har sjelden direkte forbindelser til russiske myndigheter, noe som gjør det vanskelig for etterforskere å etablere en klar sammenheng mellom mistenkte og statlige aktører.
Et av de mer markante tilfellene som ble omtalt i rapporten, er knyttet til et kinesiskregistrert skip, bemannet av en russisk besetning, som var involvert i skader på Balticconnector-gassrørledningen som knytter Finland til Estland. Finske etterforskere oppdaget skipet da det seilte tilbake mot Russland rundt Skandinavia. Selv om finske myndigheter hadde mistanker, maktet de ikke å gripe inn tilstrekkelig raskt på grunn av mangel på ubestridelige bevis. Dette skipet, sammen med flere andre tilfeller, illustrerer hvordan Russland ser ut til å benytte sivile og kommersielle fartøy til å overvåke og muligens angripe kritisk infrastruktur.
Les også: I Kremls vev: Strategiene som truer Europas demokratier 🔒
I Tyskland har situasjonen også vært spent, hvor tyske etterforskere nylig arresterte to russisk-tyske statsborgere mistenkt for å spionere for Moskva med mål om å forstyrre vestlig militær hjelp til Ukraina gjennom sabotasje. Dette er et klart eksempel på hvordan hybrid krigføring og spionasje fortsatt er en stor bekymring i Europa.
NATO har også vært høylytt om trusselen, og i en sjeldent direkte uttalelse denne måneden, anklaget de Russlanda for å føre en «intensiverende kampanje av… sabotasje, voldshandlinger, cyber- og elektronisk innblanding, desinformasjonskampanjer, og andre hybrid operasjoner.»
Disse hendelsene setter europeiske myndigheter i en vanskelig posisjon. Mens de må møte europeiske rettssystemers strenge krav til kriminalbevis, står de samtidig overfor utfordringen med å håndheve nasjonale sikkerhetslover mot potensielle gjerningsmenn som nyter godt av vestlige demokratiers friheter. For å forebygge ytterligere angrep har flere europeiske regjeringer satt systemer som beskytter kritisk infrastruktur på høyeste beredskap, økt sikkerhetspersonell og installert flere kameraer og sensorer ved jernbane- og maritime fasiliteter.
Selv om mange regjeringer unngår å direkte anklage Moskva av frykt for å eskalere spenningene, er det økende offentliggjøring av advarsler. Dette underbygger den vanskelige balansegangen mellom å opprettholde nasjonal sikkerhet og unngå internasjonale konflikter, en balansegang som fortsetter å dominere politiske diskusjoner i Europa midt i et klima av økende mistro og usikkerhet.
Hybridkrigføring: Russlands skyggespill mot europeisk stabilitet 🔒