I første del av denne serien utforsket vi de teoretiske prinsippene i østerriksk økonomi – et tankesett utviklet av tenkere som Ludwig von Mises, Friedrich Hayek og Joseph Schumpeter.
Nå retter vi blikket mot hvordan disse prinsippene kan anvendes i praksis. Hva betyr det egentlig å føre en økonomisk politikk inspirert av østerriksk tenkning? Hvordan kan ideene om individuell frihet, entreprenørskap, lokal kunnskap og ansvarlig pengepolitikk omsettes til konkrete tiltak? I denne delen ser vi på seks sentrale politikkområder – fra pengepolitikk til bolig – og diskuterer realistiske forslag. Jeg vil bruke et klart, populærvitenskapelig språk med faglig presisjon, rettet mot både allmennhet og fagfolk.
Målet mitt er at du som leser vil se hvorfor mange av dagens politiske grep kan kollidere med verdiskaping, innovasjon og individuell frihet, slik østerrikske økonomer har advart mot. Samtidig løfter vi frem et alternativt rammeverk basert på desentralisering, entreprenørskap og sunne penger. Del tre tar også høyde for et pragmatisk syn: selv om østerriksk økonomi i stor grad stoler på markedet, anerkjenner jeg at kritisk infrastruktur bør være under nasjonal kontroll og ikke fullstendig overlates til markedet.
Økonomisk politikk: Pengepolitikk og konjunkturstyring
Utfordringen i dag: Moderne økonomisk politikk prøver ofte å “finstyre” konjunkturene gjennom aktiv pengepolitikk – rentekutt, pengetrykking og krisepakker – for å stimulere økonomien. Siden finanskrisen i 2008 og under Covid-19-pandemien i 2020 har sentralbanker verden over pumpet penger inn i systemet gjennom quantitative easing (QE) og ultralave renter for å unngå kollaps. Dette “gjør hva som må til”-prinsippet krediteres for å ha avverget depresjoner, men vi ser også bivirkningene: høy inflasjon, aktivabobler og økende skepsis til langsiktige konsekvenser.
Vil du lese mer? Tegn et abonnement i dag, samtidig som du hjelper oss med å lage flere nyhet- og dybdesaker om internasjonale relasjoner, geopolitikk og sikkerhet
Økonomisk realisme sett fra en fransk-østerriksk økonomisk metafor 🔒