Katrina Armstrong trekker seg etter strid om føderale midler og anklager om antisemitisme
Columbia Universitys rektor Katrina Armstrong har gått av etter økende press i forhandlingene med Trump-administrasjonen om føderale tilskudd, melder Wall Street Journal.
Styrets nestleder, Claire Shipman, overtar nå som fungerende rektor, mens Armstrong vender tilbake til jobben som leder for universitetets medisinske senter, Columbia’s Irving Medical Center.
– Dr. Armstrong tok på seg rollen som midlertidig rektor i en tid preget av stor usikkerhet, og hun har arbeidet utrettelig for å fremme universitetets interesser, sier styreleder David J. Greenwald i en uttalelse.
Står midt i politisk strid
Avgangen skjer mens universitetet fortsatt er under hardt press fra myndighetene etter omfattende pro-palestinske protester i fjor. Columbia har vært i sentrum for Trump-administrasjonens kampanje for å «rydde opp» på eliteuniversiteter som anklages for å være ideologisk venstrevridde.
Les også: Columbia-universitetet i indre splid etter arrestasjon og Trumps sanksjoner
Tidligere denne måneden ble 400 millioner dollar (om lag 4,3 milliarder kroner) i føderale midler kuttet, med henvisning til bekymringer om antisemittisme på campus.
– Tiltaket som ble tatt av Columbias styre i dag, særlig i lys av ukens bekymringsfulle avsløringer, er et viktig skritt i retning av videre forhandlinger, uttalte Det hvite hus’ arbeidsgruppe mot antisemittisme fredag.
Intern uro og hemmelige møter
Etter en avtale med myndighetene forrige uke, gikk Columbia med på en rekke tiltak, blant annet begrensning av maskebruk, økt politimyndighet på campus og utnevnelse av en ny viserektor med tilsyn over instituttet for Midtøsten-, Sør-Asia- og Afrikastudier.
Over helgen skal Armstrong ha holdt lukkede møter med bekymrede ansatte om avtalen. Noen mente hun nedtonet hva universitetet faktisk hadde gått med på, og anklaget henne for å si én ting internt og noe annet til myndighetene.
Tirsdag ble hun presset til å offentlig bekrefte sin støtte til avtalen i en uttalelse.
Usikker fremtid for støtteordningene
Columbia mottar årlig over én milliard dollar (ca. 10,8 milliarder kroner) i føderal støtte. Armstrong understreket i møtene at avtalen fra forrige uke ikke garanterer at de 400 millionene som er kuttet, blir tilbakeført.
Avgangen gjør Armstrong til den andre rektoren på sju måneder som forlater posten, etter at også Minouche Shafik gikk av i kjølvannet av protestene.
– Columbia befinner seg fortsatt i et politisk stormvær med uklare konsekvenser for høyere utdanning i USA, skriver Wall Street Journal.
Columbia-universitetet i indre splid etter arrestasjon og Trumps sanksjoner