Make America Great Again. Forstår vi egentlig hva som ligger bak dette slagordet som har blitt tatt i bruk igjen?
Trump jakter ikke på 1950-tallets USA; han forfølger drømmen en annen allerede hadde drømt før ham. Med andre ord følger Trump i Reagans fotspor. Nostalgien etter en tapt gullalder dukker opp som en gjentagende melodi – noen ganger stille i bakgrunnen, andre ganger med buldrende trommer og trompeter.
Da Ronald Reagan entret den politiske scenen, stod USA overfor for en rekke sammensatte kriser: økonomi, samfunn, internasjonale forhold: ingenting fungerer! I 1980 når inflasjonen 13,5 %, arbeidsledigheten ligger på 7 %, og landet kommer så vidt ut av en periode med stagflasjon. Overfor dette dystre bildet forsøker Reagan å gjenreise den amerikanske identiteten rundt det han, med rette eller urette, ser på som USAs store glansdager.
Allerede i sin første valgkamp så den kommende presidenten ut til å ville gå i reaganismens fotspor. Etter den relative skuffelsen i Obama-årene hadde håpets dør nettopp lukket seg, og idealismen i politikken trengte en ny definisjon. Donald Trump foreslo ikke lenger å vende seg mot framtiden, slik Obama hadde tenkt, men å rette blikket mot fortiden. Der finnes det lovede land, endeløse åkrer av gull og elver av dollar.
Vil du lese mer? Tegn et abonnement i dag, samtidig som du hjelper oss med å lage flere nyhet- og dybdesaker om internasjonale relasjoner, geopolitikk og sikkerhet