Kinas ambassadør ba om å «slå seg sammen», men Canberra sier nei: – Vi holder ikke Kina i hånden
Australia avviser et kinesisk tilbud om samarbeid i møte med Trumps handelskrig. Til tross for økonomisk press velger Canberra å holde seg nær Washington, skriver Eurasia Times.
Vil ikke gå mot USA
Kinas ambassadør i Australia, Xiao Qian, ba nylig om internasjonal solidaritet for å motvirke USAs høye tollsatser. I et debattinnlegg skrev han at verden må stå sammen for å hindre USAs «mobbing» og foreslo at Kina og Australia «slår seg sammen».
– Kina er klar til å samarbeide med Australia og det internasjonale samfunnet for å møte verdens endringer, skrev ambassadøren.
Australias visestatsminister Richard Marles avviste straks invitasjonen.
– Jeg tror ikke vi kommer til å holde Kina i hånden, sa han og fortsatte:
– Vi ønsker ikke en handelskrig mellom Kina og USA, men vårt fokus er på australske interesser – ikke å inngå felles front med Kina.
Les også: Må Europa ta regningen for Kinas industrielle overkapasitet? 🔒
Sårbar for Kina-effekten
USAs president Donald Trump har nylig hevet tollen på kinesiske varer fra 104 til 125 prosent. Kina svarte med å øke sine egne tollsatser på amerikanske varer til 84 prosent. Andre land som ikke svarte med tolløkning, får nå 10 prosent toll i 90 dager.
Selv om Australia ikke er direkte rammet, er landet sterkt avhengig av handel med Kina. Ifølge australske myndigheter kan de nye amerikanske tollsatsene skade australsk økonomi gjennom «Kina-kanalen».
– Vår handelsrelasjon med Kina er viktig. En av fire australske jobber er knyttet til eksport, og Kina er vår største handelspartner, sa statsminister Anthony Albanese.
Likevel understreker han at 80 prosent av verdens handel ikke involverer USA.
– Det finnes muligheter for Australia, og dem skal vi gripe, sa Albanese.
USA holder seg nær – og tungt bevæpnet
Australia velger i stedet å styrke forbindelsene til USA. Samtidig investerer landet i nye våpensystemer, inkludert Tomahawk-missiler og F-35 jagerfly. Canberra har også fått grønt lys til å kjøpe 400 avanserte luft-til-luft missiler fra USA.
AUKUS-avtalen om atomubåter viser også hvor tett det militære samarbeidet er. USA har økt sin militære tilstedeværelse i Australia, blant annet med tankanlegg og rotasjoner av marinesoldater og kampfly.
– Vi har et utvidet samarbeid med USA for å styrke vår forsvarsevne og avskrekke Kina, sa forsvarstopper nylig.
Ingen overraskelse
Tross handel med Kina har forholdet vært anstrengt siden 2020, da Kina innførte straffetiltak mot australske varer etter krav om gransking av korona-pandemien. Trolig er det derfor ikke overraskende at Australia takker nei til Kina – og holder seg til sin gamle allierte.
Trumps økonomiske sjokkterapi: Bevisst reset av statsgjeld? 🔒