5. oktober, 2024

Ny jagerfly-æra: Sør-Korea får F-35 mens Iran ser mot Russland

Share

Teknologisk utvikling og internasjonal politikk former fremtiden for Sør-Koreas og Irans luftforsvar, med nye flykjøp som speiler deres ulike globale posisjoner.

I en æra med rask teknologisk utvikling tar Sør-Korea farvel med sine F-4 Phantom II-jagerfly etter mer enn fem tiår i tjeneste, mens Iran ser mot russiske Sukhoi Su-35S for å oppgradere og modernisere sine flyvåpen, skriver EurasianNews.

I begynnelsen av april kunngjorde Sør-Korea at de ville pensjonere sine F-4 Phantom II-fly, symboler på en lang og trofast tjeneste siden 1969. Disse flyene, som opprinnelig ble utviklet av McDonnell Aircraft Corp på 1950-tallet for den amerikanske marinen, har vært en hjørnestein i luftforsvaret mot Nord-Korea, utstyrt for oppdrag som luftovervåkning og angrep mot bakke- og sjømål. Deres siste aktive øvelse innebar bruk av Mk.82 frifallbomber og AGM-142 «Pop-eye» missiler, en demonstrasjon av deres fortsatt, om enn avtagende, kapabiliteter.

Les også: USA styrker sitt militære fotavtrykk Øst-Asia med F-22 Raptors på Okinawa

På den annen side står Iran, isolert av internasjonale sanksjoner og med begrensede muligheter for å vedlikeholde og oppgradere sin eksisterende flåte av amerikanskproduserte fly som F-4 og F-14 Tomcats. Siden den islamske revolusjonen i 1979 har landet vært avskåret fra vestlige forsyningskjeder, noe som har tvunget det til å ty til smugling og improviserte løsninger. I nyere tid har Iran vist interesse for å anskaffe Russlands Su-35S jagerfly, en trekk som kan markere en signifikant strategisk omstilling og oppgradering av deres militære kapasiteter i luften.

Mens Sør-Korea styrker sitt forsvar med ytterligere 25 F-35A stealth-jagerfly, et kjøp godkjent av det amerikanske utenriksdepartementet til en verdi av over 5 milliarder dollar, fortsetter Iran å manøvrere innenfor de stramme begrensningene av internasjonale sanksjoner. Denne kontrasten i strategier illustrerer ikke bare forskjellene i politisk og økonomisk frihet, men også de varierende tilnærmingene til militær modernisering og sikkerhetsdilemmaer i det 21. århundre.

Sør-Koreas planlagte oppgradering og Irans søk etter nye allianser og teknologier reflekterer en global arena preget av både samarbeid og konflikt. Idet Sør-Korea sier farvel til en trofast tjener i F-4 Phantom og hilser en ny generasjon av avanserte F-35A-fly velkommen, står Iran muligens ved et veiskille, der valget av Su-35S-fly kan endre landets taktiske og strategiske fremtid. Disse endringene markerer ikke bare en overgang i teknologi, men også i diplomati og global maktbalanse, der gamle allianser utfordres og nye blir formet.

Amerikanske F-35 jagerfly lander i Polen for å styrke NATOs østflanke

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt