Taiwan har forsterket sitt forsvar med en ny enhet utstyrt med amerikanskproduserte HIMARS-rakettkastere. Det er landets første av sitt slag, og skal styrke evnen til å ramme fienden på lang avstand.
Ifølge Taipei Times er HIMARS-kompaniet en del av hærens 58. artillerikommando og ble offisielt etablert fredag under en seremoni ledet av forsvarsminister Wellington Koo i Taichung.
– Dette er et viktig bidrag til forsvarets styrke. Det vil gjøre det vanskeligere for fienden å vurdere krig som et alternativ, sa Koo.
Amerikansk trening og økt rekkevidde
Soldatene i den nye enheten er blant de beste i hæren og har fått opplæring i USA, opplyser forsvarsdepartementet. HIMARS-systemet kan utstyres med enten seks raketter på 227 millimeter eller én ATACMS-missil med en rekkevidde på opptil 300 kilometer.
Taiwan har kjøpt 29 HIMARS-lasteramper fra USA. De første 11 ble levert i fjor. Den første skarpskytingen med systemet ble gjennomført i mai i Pingtung fylke sør i landet.
– Dette gir hæren en helt ny evne til å ramme mål langt unna, og dermed en strategisk avskrekking mot Kina, sier forsker Shu Hsiao-huang ved Taiwans institutt for nasjonal forsvars- og sikkerhetsforskning.
Les også: Stormaktsduellen om Taiwan: Er en konflikt uunngåelig? 🔒
Må tenke nytt om artilleri
Shu understreker at HIMARS krever en ny måte å tenke på i hæren.
– Den gamle doktrinen med å samle alt artilleri på ett sted er utdatert. Enhetene må spres, skytingen desentraliseres, og man må satse på presisjon, sa han.
Dersom HIMARS brukes riktig, kan Taiwan beskytte flybaser og troppeansamlinger i vest mot kinesiske langtrekkende våpen, sier han.
Vurderer milliardkjøp av nytt artilleri
Samtidig vurderer det taiwanske militæret å kjøpe 168 M109A7 selvdrevne haubitser fra USA til en verdi av 90 milliarder taiwanske dollar (omtrent 32 milliarder kroner), ifølge kilder i forsvaret.
Opprinnelig var planen å kjøpe 40 slike våpen, men med økt forsvarsbudsjett har ønskelisten blitt langt større. Kjøpet kan bli en del av en større spesialbevilgning på mellom 300 og 500 milliarder taiwanske dollar (opptil 178 milliarder kroner).
– Alle slept haubitser bør fases ut og erstattes med mobile og moderne systemer, sier Shu.
Han mener også at Taiwan bør vurdere europeiske løsninger, som kan være mer mobile enn de amerikanske.
– Dersom Taiwan lykkes med å bygge et artilleri basert på presisjon, spredning og ildkraft, kan det påføre store tap før en fiende rekker å gå i land. Det er i seg selv et kraftfullt avskrekkingsmiddel mot Kina, sa Shu.