Peru har bekreftet kjøpet av 24 svenske Gripen E/F-jagerfly fra Saab i en avtale verdt 3,5 milliarder dollar.
Kjøpet markerer et teknologisk gjennombrudd for det peruanske forsvaret, og innebærer både investeringer og overføring av kunnskap. Dette melder Army Recognition.
Den peruanske regjeringen har valgt Gripen E/F fra svenske Saab foran franske Rafale og amerikanske F-16 etter en flerårig evalueringsprosess, skriver Peru21 2. juli 2025. Avtalen omfatter 24 fly til en samlet verdi på 3,5 milliarder dollar (omtrent 38 milliarder kroner), og markerer starten på en todelt oppgradering av luftforsvaret.
Samarbeid med Sverige og Brasil
Avtalen kommer etter flere tekniske og politiske møter mellom Saab og peruanske myndigheter.
Den svenske forsvarsministeren Pål Jonson skal besøke Peru 10. juli for å formalisere avtalen sammen med sin peruanske kollega, Walter Astudillo Chávez. Under besøket vil to Gripen E-fly bli vist frem med støtte fra det brasilianske luftforsvaret.
Kjøpet er knyttet til omfattende samarbeid om teknologi og investeringer. Saab har tidligere samarbeidet med Peru om kystpatruljebåter, og tilbyr nå en kompensasjonspakke som inkluderer både direkte og indirekte investeringer.
Det er også samtaler om mulig produksjon i Brasil, noe som har skapt bekymring for avhengighet av brasiliansk logistikk.
Lavere pris og raskere levering
Gripen ble valgt på grunn av lavere enhetspris, kortere leveringstid og gunstige industrivilkår. Ifølge Peru21 koster hvert fly mellom 110 og 120 millioner dollar (1,2–1,3 milliarder kroner), mot 170–240 millioner dollar for konkurrentene.
Saab har anslått levering innen 24 måneder, og Peru ønsker at minst to fly er på plass innen 23. juli 2026.
Les også: Svenske jagerfly identifiserte russiske kampfly nær Malmø
– Dette handler ikke bare om å kjøpe fly, men om å styrke vår strategiske kapasitet og teknologiske utvikling, sa viseforsvarsminister César Torres.
Kritikk mot Gripens manglende kamperfaring
Flere forsvarseksperter i Peru har uttrykt skepsis til at Gripen E mangler kamperfaring, og stiller spørsmål ved om bemannede kampfly fortsatt er relevante. I en kronikk argumenterte oberst Jorge Gal’Lino for at droner og nettverkskrig vil gjøre tradisjonelle fly mindre viktige i fremtidens forsvar.
Likevel peker myndighetene på at land som Brasil, Colombia og Argentina har gjort lignende investeringer. Peru blir det tredje landet i Latin-Amerika som tar Gripen i bruk, etter Brasil og Colombia.
Del av større forsvarsreform
Kampflykjøpet er del av en bredere modernisering av de peruanske væpnede styrkene. Forsvarsbudsjettet er økt til 8,89 milliarder soles (ca. 2,37 milliarder dollar, eller 25,8 milliarder kroner) for 2025.
Blant de andre kjøpene er transportfly fra Leonardo, Boeing 737 for regjeringsbruk, samt nye stridsvogner og ubåter fra Sør-Korea og Hyundai.
Gjennom avtaler med både europeiske og asiatiske produsenter søker Peru å sikre både militær modernisering og industriell selvstendighet.