Kinas press har redusert Taiwans diplomatiske allierte til bare 12 småstater, hevder utenriksminister.
Kina bruker økonomiske midler og gaver for å presse utviklingsland til å støtte Kinas syn på Taiwan som en del av Kina, hevder Taiwans utenriksminister Lin Chia-lung. Han mener denne taktikken nå har begynt å miste sin effekt, ifølge Euronews.
– Kina bruker penger og billige byggeprosjekter, som stadioner og jernbaner, for å vinne støtte fra utviklingsland, sa Lin i en uttalelse til pressen.
Han hevder at målet til Beijing er å få disse landene til å bryte de diplomatiske båndene med Taiwan og støtte Kinas linje i internasjonale fora.
– Vi må ikke la Kina lykkes med å gjøre Taiwan-spørsmålet til en ren innenrikssak gjennom juridiske krumspring, sa Lin og la til:
– Vi trenger støtte fra USA og EU for å motvirke dette presset.
Les også: Stormaktsduellen om Taiwan: Er en konflikt uunngåelig? 🔒
Viser til FN-resolusjon fra 1971
Lin trakk fram en FN-resolusjon fra 1971 som overførte Kinas sete i FNs sikkerhetsråd fra Taipei til Beijing. Ifølge Lin brukes denne ofte av Kina som bevis på at det kun finnes «ett Kina», selv om resolusjonen ikke nevner Taiwan eksplisitt.
– Kina og dets allierte vrir på betydningen for å fremstille Taiwan som en uatskillelig del av Kina, sa han.
Lin la imidlertid ikke frem konkrete bevis for sine påstander, og det har foreløpig ikke kommet noe svar fra kinesiske myndigheter.
Færre støttespillere igjen
Taiwan har i dag kun 12 formelle diplomatiske allierte igjen – hovedsakelig små øystater i Sør-Stillehavet og Karibia. Flere land i Mellom-Amerika har kuttet båndene de siste årene, og Kina nekter å ha noe kontakt med Taiwans selvstendige regjering.
Ifølge Lin har kinesiske gaver og bistand bidratt til at Taiwan er utestengt fra FN og de fleste internasjonale organisasjoner.
USA har ikke offisielle diplomatiske forbindelser med Taiwan, men er fortsatt øyas viktigste våpenleverandør og økonomiske støttespiller.
Nye avtaler og press
I februar inngikk Cookøyene en hemmelig samarbeidsavtale med Kina om blant annet gruvedrift på havbunnen. Det skapte protester hjemme og førte til spenning i forholdet til New Zealand.
Solomonøyene byttet nylig diplomatiske bånd fra Taiwan til Kina og signerte en hemmelig sikkerhetsavtale, til tross for sterk motstand i hjemlandet.
Somalia har kunngjort at de ikke lenger vil slippe inn reisende med taiwanske pass, og Sør-Afrika har bedt Taiwan flytte sitt uoffisielle representasjonskontor fra Pretoria til Cape Town.