Vi har nå kommet til veis ende i denne tredelte serien om østerriksk økonomi. Noen mener jeg burde ha inkludert flere i persongalleriet, noe jeg selvsagt kunne ha gjort, men det får blir ved en senere anledning.
I første del gikk vi gjennom historien og teorien – fra Mises og Hayek til Schumpeter. I andre del omsatte vi prinsippene til konkrete politiske grep, med et særlig fokus på desentralisering, innovasjon og ansvarlig politikk. Nå løfter vi blikket mot fremtiden. Hvordan kan Norge se ut om vi lar oss inspirere av østerrikske prinsipper? Dette siste innlegget er formulert som et visjonsbrev: et inspirerende, men realistisk fremtidsbilde av en norsk samfunnsmodell bygget på frihet, desentralisering, entreprenørskap og verdiskaping nedenfra.
Visjonen tar utgangspunkt i det beste fra den østerrikske skolen, samtidig som vi ivaretar norske styrker – som tillit, fellesskap og nasjonal kontroll der det trengs. Tenk deg et Norge der mennesker og lokalsamfunn har mer frihet til å forme sin egen hverdag, der økonomien blomstrer nedenfra fordi gründere og arbeidstakere belønnes for innsats og ansvar. Et Norge som beholder kontrollen over kritisk infrastruktur som energi, vann og sikkerhet, samtidig som det myldrer av lokale initiativ, nye bedrifter og frivillige engasjement. La oss skissere denne fremtiden punkt for punkt – ikke som en fasit, men som et mulighetsbilde.
Vil du lese mer? Tegn et abonnement i dag, samtidig som du hjelper oss med å lage flere nyhet- og dybdesaker om internasjonale relasjoner, geopolitikk og sikkerhet
Martin Bech Holtes nye bok i lys av Victor Norman, Mises og Hayek