8. februar, 2025

Flyktningsdød i Thailand kobles til amerikansk bistandsstopp

Share

En eldre flyktning fra Myanmar døde fire dager etter at hun ble sendt hjem fra en nedlagt amerikansk-finansiert klinikk. Familien peker på USAs bistandskutt som årsaken.

En 71 år gammel Karen-flyktning, Pe Kha Lau, døde 2. februar etter at hun ble utskrevet fra et helsesenter i flyktningleiren Mae La ved den thailandsk-myanmarske grensen, melder Bangkok Post. Klinikken ble stengt i januar som følge av USAs bistandsfrys.

Avsluttet behandling etter bistandskutt

Pe Kha Lau hadde i tre år vært innlagt og avhengig av oksygentilførsel, ifølge familien. Hennes datter, Yin Yin Aye, forteller at moren fikk pustevansker lørdag kveld og ba om å bli sendt tilbake til sykehuset.

– Jeg måtte si til henne at det ikke finnes noe sykehus, sa hun gråtende til Reuters.

En talsperson for International Rescue Committee (IRC), organisasjonen som drev klinikken, uttrykte sorg over dødsfallet.

– Å høre om dette tapet er hjerteskjærende. Vi sender våre kondolanser til Pe Kha Laus familie og venner, sa IRC-representanten.

Les også: Musk trekker tilbake nesten alle USAID-ansatte verden over

USAs bistandsfrys rammer sårbare

Klinikken i Mae La var en av flere IRC-drevne helsesentre i flyktningleirer langs grensen som ble stengt i slutten av januar etter at USAs utenriksdepartement ga en ordre om å stoppe arbeidet. USA, som er verdens største humanitære giver, har under president Donald Trump stanset nær all bistand mens administrasjonen gjennomgår landets utenrikshjelp.

En talsperson for IRC uttalte tidligere at flyktningsamfunnet har «selvorganisert» seg for å opprettholde kritiske tjenester, og at ansvaret for bistanden nå overføres til thailandske myndigheter.

Mangel på oksygen og helsehjelp

Pe Kha Laus svigersønn, Tin Win, forteller at han tidligere kunne bære henne til sykehuset når hun slet med å puste, hvor hun da fikk hjelp.

– Vi er veldig fattige. Jeg jobber som dagarbeider og har ikke råd til oksygen hjemme, sa han.

En thailandsk helseoffisiell, som ønsket å være anonym, opplyste at enkelte pasienter fikk utdelt oksygentanker da sykehusene ble stengt, men at det ikke var nok til alle.

Flyktningleirene langs den thailandske grensen huser titusenvis av mennesker som ikke kan returnere til Myanmar, der militærjuntaens maktovertakelse i 2021 har skapt omfattende uro og drevet millioner på flukt. Nedleggelsen av IRC-klinikkene har etterlatt mange uten tilgang til helsehjelp, og lokale thailandske myndigheter prøver nå å fylle tomrommet.

Fødsler i skolebygg

Mangelen på medisinske tjenester har allerede fått konsekvenser for andre sårbare grupper. Ifølge en slektning og en lærer ble en 18-årig flyktningkvinne nødt til å føde på et tidligere skolebygg 1. februar, siden sykehuset var stengt.

Trump-administrasjonens bistandsstans har fått globale konsekvenser og forstyrret internasjonale hjelpeprogrammer, inkludert dem som arbeider for å bekjempe sult og matmangel, ifølge humanitære organisasjoner.

Å kutte bevilgninger til USAID er en forferdelig idé

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt