25. november, 2024

G7 fordømmer Irans eksport av våpen som benyttes av Russland i Ukraina

Share

Utenriksministrene fra G7-landene fordømmer «på det sterkeste» Irans eksport av ballistiske missiler til Russland.

Iran har gitt Russland et stort antall kraftige bakke-til-bakke ballistiske missiler, noe som har styrket det militære samarbeidet mellom de to landene, som begge er underlagt amerikanske sanksjoner, rapporterer Reuters.

«Iran må umiddelbart stanse all støtte til Russlands ulovlige og urettferdige krig mot Ukraina, og stoppe slike overføringer av ballistiske missiler, droner (UAV-er) og tilhørende teknologi. Dette utgjør en direkte trussel mot det ukrainske folket, samt europeisk og internasjonal sikkerhet generelt,» heter det i en felles uttalelse fra G7-ministrene.

«Vi står fast i vårt engasjement for å holde Iran ansvarlig for sin uakseptable støtte til Russlands ulovlige krig i Ukraina, som ytterligere undergraver global sikkerhet. I tråd med våre tidligere uttalelser om saken, svarer vi allerede med nye og betydelige tiltak,» står det videre i uttalelsen.

Italia innehar for tiden formannskapet i G7-gruppen av rike nasjoner, som også inkluderer USA, Japan, Tyskland, Storbritannia, Frankrike og Canada.

Det amerikanske forsvarsdepartementet kunne i en pressemelding bekrefte at Iran har levert et antall kortdistanse ballistiske missiler til Russland. En amerikansk tjenesteperson understreker at fra begynnelsen av Russlands invasjon har støtten til Ukraina vært fokusert på luftforsvar, og dette vil fortsette – spesielt med tanke på trusselen fra de nye missilene.

– USA har bekreftet rapporter om at Iran har overført Fath 360 kortdistanse ballistiske missiler til Russland. Vi vurderer at de kan bli brukt innen få uker mot Ukraina, noe som vil føre til at enda flere ukrainske sivile mister livet, uttalte Pentagons pressesekretær, generalmajor Pat Ryder, under en pressekonferanse den 10. september.

Han la til at det for øyeblikket ikke er klart hvor mange missiler det er snakk om.

Fath 360-missilene, forklarte Ryder, antas å ha en rekkevidde på rundt 120 kilometer, noe som vil gjøre det mulig for Russland å bevare sine mer avanserte langdistansemissiler til andre formål.

– Dette er et kortdistanse ballistisk missilsystem. Dette gjør at Russland kan bruke denne kapasiteten, samtidig som de beholder sine langdistansemissiler for bruk på andre deler av slagmarken. Dette styrker Russlands våpenarsenal og gir dem evnen til å angripe mål som vi allerede har sett dem rette seg mot, inkludert sivile mål, sa han.

USA og partnernasjoner har gitt militær støtte til Ukraina gjennom flere sikkerhetsavtaler, inkludert Ukraina Defense Contact Group (UDCG). Et hovedfokus har vært luftforsvar, som Ryder understreker vil fortsette.

Les også: Amerikanske styrker var sentrale i forsvar mot iranske missiler og droner

– Luftforsvar har lenge vært et prioritert område når det gjelder Ukraina. Dette har vært en prioritet for ukrainerne, og dermed også for oss. Jeg viser til UDCG for nesten halvannet år siden, der forsvarsminister Lloyd J. Austin III fremhevet hvor kritisk dette var, uttalte han.

Siden den gang, har USA og allierte arbeidet med å gi Ukraina et bredt spekter av luftforsvarssystemer som kan håndtere både kort- og langdistanse trusler.

– Byggingen av et integrert luftforsvar for Ukraina har pågått en stund, og vi kommer ikke til å gi oss. Disse missilene utgjør riktignok en trussel, men vi vil jobbe med Ukraina for å sikre at de har evnene som trengs for å forsvare seg mot disse og andre missiler som Russland bruker, inkludert droner, uttalte Ryder videre.

USA har forpliktet seg til mer enn 55,9 milliarder dollar i sikkerhetsbistand til Ukraina siden begynnelsen av Russlands invasjon i februar 2022.

Luftforsvarssystemer har vært en stor del av denne støtten. Blant systemene som er levert er Patriot-luftvernbatterier, National Advanced Surface-to-Air Missile Systems (NASAMS), HAWK-luftvernsystemer, Stinger-missiler og Avenger-luftvernsystemer.

På samme måte som USA og partnernasjoner har trent ukrainske soldater i bruken av utstyr som haubitser og F-16-jagerfly, har iranerne trent russiske soldater i bruken av Fath 360-missilsystemet. Ryder uttalte at man tror «dusiner» av russiske soldater har fått opplæring i Iran for å bruke dette missilsystemet.

Det er ikke kjent hva Iran har fått i bytte for å levere missilene, men Ryder antydet at etterretningsinformasjon kan være en del av avtalen.

– Uten å gå inn i detaljer ser vi at de deler informasjon knyttet til atomprogrammer, romfart og andre teknologiske evner som Russland har, og som land som Iran ønsker seg, hevdet han.

Ryder påpekte også at med Russlands økende bånd til andre aktører på den globale scenen, inkludert Nord-Korea, er det rimelig å anta at leveransene av missiler fra Iran vil fortsette.

– Det bekymringsfulle her er det utviklende forholdet mellom Russland og Iran. Vi ser også at Russland utvikler et forhold til Nord-Korea, der de i praksis blir en leverandør av militær kapasitet. Så man må anta at hvis Iran leverer disse missilene til Russland, er det svært sannsynlig at dette ikke blir en engangsleveranse, men en kilde til kapasiteter som Russland vil benytte seg av i fremtiden.

Russland sender luftvernsystemer til Iran etter Hamas leder ble drept

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt