Med løfter om milliarder og store prosjekter, sikter Kina mot å utvide sitt økonomiske og politiske samarbeid med afrikanske land på flere fronter.
Kina løfter forholdet til afrikanske land til et «strategisk nivå» og lover 51 milliarder dollar i finansiering, samt hjelp til å skape én million arbeidsplasser. Xi Jinping sa at over halvparten av finansieringen vil være i form av lån, mens nærmere 11 milliarder dollar vil være i form av tilskudd, skriver IntelliNews.
Xi sa også på det 9. toppmøtet i Forumet for Kina-Afrika-samarbeid (FOCAC), som foregikk fra 4.-6. september, at Beijing vil bidra til å skape minst én million nye arbeidsplasser i Afrika.
– For å sikre fremtidig vekst, foreslår jeg at bilaterale relasjoner mellom Kina og alle afrikanske land som har diplomatiske bånd med Kina, heves til nivået av strategiske relasjoner, sa han.
Les også: Kina jakter jernmalm i Afrika
Kina vil samarbeide med afrikanske land for å fremme «modernisering som er rettferdig, inkluderende, åpen, vinn-vinn, miljøvennlig, med mangfold og underbygd av fred og sikkerhet.»
Hovedlinjene i samarbeidet ble lagt frem i en handlingsplan med 10 punkter, vedtatt på forumet, som ble deltatt av statsledere eller regjeringer og andre toppembetsmenn fra 53 afrikanske land. Eswatini, som fortsatt har diplomatiske forbindelser med Taiwan, var ikke representert.
FOCAC ble grunnlagt i 2000 og har blitt holdt hvert tredje år siden. I løpet av denne perioden har Kina bygd rundt 100 000 kilometer vei og 10 000 kilometer jernbane i Afrika. Xi uttrykte Beijings intensjon om å bevege seg bort fra store infrastrukturprosjekter, samtidig som de fremmer grønne teknologier. Han foreslo også et «Kina-Afrika-nettverk» som inkluderer land- og sjøforbindelser og koordinert utvikling.
En rekke store infrastrukturprosjekter ble imidlertid annonsert i forkant av eller under forumet, i tillegg til løfter fra Xi om styrket bilateralt samarbeid med spesifikke afrikanske land:
Nigeria og Kina uttalte i en felles erklæring at de hadde blitt enige om å «utvide samarbeidet» innen infrastruktur, inkludert transport, havner og frisoner for handel. China Road and Bridge Corporation (CRBC) signerte en avtale på 3,3 milliarder dollar med Nigerias Brass Fertilizer and Petrochemical Company Ltd (BFPCL) for å utvikle Brass Industrial Park i det vestafrikanske landet, samt et metanolanlegg.
Tanzania fikk en forpliktelse fra Xi om å gjenopplive en lenge stanset jernbaneforbindelse mellom landet og nabolandet Zambia. Beijing finansierte byggingen av Tanzania-Zambia Railway Authority (TAZARA)-ruten mellom 1970 og 1975, som gjorde det mulig for Zambia å få tilgang til sjøen gjennom Tanzania i stedet for via Zimbabwe til Sør-Afrika. I februar 2024 tilbød Kina 1 milliard dollar for å rehabilitere forbindelsen.
Zimbabwe fikk også løfter om tettere samarbeid innen landbruk, gruvedrift, miljøvennlige tradisjonelle og nye energiformer samt transportinfrastruktur.
Kenya rapporterte at den kinesiske lederen lovet å legge til rette for import av landbruksprodukter fra det østafrikanske landet, samt et løfte om større samarbeid om Rironi-Mau Summit-Malaba-motorveien, som forventes å koste 1,2 milliarder dollar. Kenya har også nylig blitt medlem av den Kina-ledede Asia Infrastructure Investment Bank (AIIB), med mål om å sikre en alternativ kilde til langsiktig finansiering til IMF og Verdensbanken, på et tidspunkt hvor globale kredittvurderingsbyråer har økt risikoen for mislighold på Kenyas statlige lån.
Les også: Kina satser stort på Afrikas behov for byggematerialer
Kina er verdens største bilaterale långiver, med en stor andel som går til Afrika. Beijing har lovet rundt 191 milliarder dollar til landene på kontinentet mellom 2006 og 2021. Kinesiske lån til afrikanske land nådde et syvårig toppnivå i 2023. Ifølge databasen Chinese Loans to Africa Database, utarbeidet av forskere ved Boston University’s Global Development Policy Centre, er Angola, Etiopia, Egypt, Nigeria og Kenya de største låntakerne.
Capital Economics, et britiskbasert globalt tankesenter, sa i et notat den 30. august at data fra Boston University viste at kinesisk utlån til Afrika nådde 4,61 milliarder dollar i 2023, mer enn tre ganger beløpet som ble lånt ut året før.
Alt dette skjer samtidig som Beijing søker å utvide sin innflytelse i Afrika, midt i spenninger med USA og andre vestlige land.
Kina er Afrikas største handelspartner. Nesten en fjerdedel av kontinentets eksport – hovedsakelig mineraler og metaller, inkludert kobber, kobolt, litium og sjeldne jordarter – eksporteres til den asiatiske supermakten, der kinesiske selskaper i økende grad også driver gruvene.
Stor gjeld, store muligheter: Afrika ser mot Kina for fremtidig vekst