Pave Frans brukte sitt besøk til Indonesia til å løfte frem viktigheten av harmoni på tvers av religiøse forskjeller, noe som rørte hjertene til mange.
«Viva il Papa! Viva il Papa! Viva Papa Francesco! Viva Papa Francesco!»
Disse ordene hørte man ofte under pave Frans’ etterlengtede besøk i Jakarta. Menneskemengder av indonesiske katolikker ropte slagordet – som oversettes til «Leve paven! Leve pave Frans!» – med stor begeistring hver gang den argentinske paven kom nær. Mange prøvde å håndhilse på paven og få hans velsignelse. Arrangørene opplyste at rundt 100 000 katolikker fra hele landet fylte både Madya stadion og Gelora Bung Karno stadion torsdag kveld for å delta på den paveledede messen. Dette tallet inkluderer ikke de som fulgte messen via direktesendinger fra sine lokale kirker, skriver Jakarta Globe.
Det er ikke overraskende at folk, både unge og gamle, grep denne sjeldne muligheten til å se og høre lederen av den katolske kirke på nært hold. Pave Frans er den første pave som har besøkt det flerreligiøse landet på flere tiår – og kun den tredje paven som har gjort det. Pave Paul VI var den første som hilste på indonesiske katolikker i 1970, da Suharto var president. Senere kom pave Johannes Paul II på besøk i 1989. Det tok nesten tre tiår før en ny pave satte foten på indonesisk jord.
Det er ingen tvil om at «enhet i mangfold» ble et sentralt tema under dette pavebesøket.
Indonesia, som består av over 17 000 øyer, er hjem for over 270 millioner mennesker. Selv om muslimer utgjør majoriteten av befolkningen, identifiserer rundt 8,5 millioner indonesere seg som katolikker. Ifølge statlige data ligger Indonesias interreligiøse harmoniindeks på 76,02 – som regnes som en høy score. De siste årene har indeksen ligget over 70, selv om den falt til 67,46 i 2020, ifølge Departementet for religiøse anliggender.
Les også: Vatikanet fordømmer kjønnsbekreftende inngrep og surrogati
Ved enhver anledning han fikk, refererte den 87 år gamle paven til «Bhinneka Tunggal Ika» – også under sitt historiske møte med president Joko «Jokowi» Widodo. Dette er Indonesias nasjonale motto, som uttrykker visjonen om at folk lever side om side i fred, uavhengig av religiøs og kulturell bakgrunn.
Pave Frans’ besøk til Istiqlal-moskeen malte et varmt bilde av landets interreligiøse harmoni. Paven besøkte vennskapstunnelen – en underjordisk gang som forbinder Istiqlal-moskeen med den nærliggende Jakarta-katedralen. Det var også på denne dagen at opplesninger fra både Koranen og Lukasevangeliet fylte moskeens område. Istiqlal-moskeens storimam, Nasaruddin Umar, kysset paven på hodet to ganger. Pave Frans besvarte med håndkyss – en sterk gest av interreligiøs harmoni. De religiøse lederne undertegnet også Istiqlal-erklæringen, som fastslår at interreligiøs dialog er et effektivt verktøy for å løse globale konflikter.
I Istiqlal-moskeen snakket pave Frans om det han anså som Indonesias mest verdifulle skatt. Mange ganger skryter landet av sine rike naturressurser, som Grasberg, en av verdens største gullgruver som ligger i Papua, Indonesias østligste provins. Men mens paven vandret rundt i Jakarta, minnet han stadig Indonesia på å ivareta og styrke sin interreligiøse harmoni.
– Selv om det er sant at dere [Indonesia] har verdens største gullgruve, må dere huske at den mest verdifulle skatten er viljen til ikke å bruke forskjeller som en grunn til å kjempe mot hverandre, men til å harmonisere dem gjennom samhold og gjensidig respekt, sa paven i Istiqlal-moskeen.
En leksjon i ydmykhet
Midt i en tid preget av «hedonistisk livsstil og grådighe»t, har pavebesøket også gitt indoneserne en verdifull leksjon – ikke gjennom ord, men gjennom handlinger. Siden hans ankomst har pave Frans fanget oppmerksomheten til mange for sin enkle livsstil – noe som har vekket beundring, også hos de som tilhører andre trosretninger.
Paven gjorde overskrifter ved å velge å bo på Vatikanets ambassade i Jakarta i stedet for på et femstjerners hotell. Han valgte å kjøre en Innova Zenix fremfor luksusbiler, og han bruker et Casio-ur som koster rundt 150 000 rupiah (ca. 75 kroner), ifølge priser på indonesiske nettbutikker.
Pave Frans’ neste stopp på hans Asia-Stillehavs-turné er Papua Ny-Guinea. Han reiser fra Jakarta på fredag. Når Jakartabesøket nå nærmer seg slutten, vil pave Frans’ historiske besøk forbli i hjertene til mange indonesere, uansett religion.