19. september, 2024

Malaysia: Banebrytende dom fjerner «Islam» fra manns ID-kort

Share

Rieno Glant Oleant George fikk støtte av sivilretten til å korrigere sin religiøse tilhørighet på offisielle dokumenter, en avgjørelse som bryter med tidligere praksis.

I Kota Kinabalu i Malysia har en høyesterettsdommer bestemt at et brev fra den statlige islamske autoriteten er nok til at det nasjonale registreringsdepartementet (NRD) må fjerne betegnelsen «islam» fra en persons ID-kort. Dommer Datuk Zaleha Rose Pandin ga denne avgjørelsen etter at 29 år gamle Rieno Glant Oleant George krevde at han offisielt ikke skulle regnes som muslim, skriver The Star.

Rieno, som er født og oppvokst i en kristen familie, hadde aldri praktisert islam eller konvertert til religionen. Likevel var han oppført som muslim på sitt ID-kort, en feil han ønsket rettet. Det interessante i denne saken er at NRD tidligere hadde insistert på at Rieno måtte ha en bekreftelse fra sharialoven for å endre dette, noe som dommer Zaleha fant unødvendig og urimelig.

Les også: Sultanater: Islams inntog i Sørøst-Asia

Dommeren påpekte også at slike saker tydelig hører under sivilrettens jurisdiksjon og at det er absurd å kreve sharialovens godkjennelse i slike spørsmål. Hun understreket videre at NRD burde ha handlet på grunnlag av bekreftelsen fra Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sabah (JHEAINS), som klart fastslo at Rieno ikke var registrert som konvertitt.

Denne dommen er et tydelig signal om at sivile domstoler i Malaysia kan og skal håndtere slike saker, noe som er i tråd med prinsippet om grunnleggende friheter under den føderale grunnloven. Dette er en viktig påminnelse om individets rettigheter og statens ansvar for å korrigere feil som berører personlige friheter.

Etniske spenninger og politiske utfordringer i hjertet av Sørøst-Asia 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt